Blog


Paloni <3 Design District Helsinki

Kamppi-Eira

Tarkkasilmäiset designalaa seuraavat sen jo ehkä huomasivatkin: olen Design District Helsingin hiljattain valittu toiminnanjohtaja.

Tiesin Design Districtin olemassaolosta jo Palonia perustaessani. Pyöreä tarra oli monen liikkeen ikkunasta tuttu, ja neliön mallinen taiteltava karttakin oli jäänyt mieleen. Halusin mukaan, osaksi yhteisöä ja vahvaa brändiä. Selvisi, että yhteisön ja brändin takana on yhdistys, jonka hallitukselle tein jäsenhakemuksen. Palonista tuli yksi Design District Helsingin kahdestasadasta jäsenestä. Osallistuin vuosikokoukseen. Anders ”Andu” Westerholm ehdotti minua hallituksen jäseneksi. Minut valittiin.

Istuin Design Districtin hallituksessa kaksi vuotta. Kokoukset pidettiin Design Forum Finlandin kokoushuoneessa. Niissä käsiteltiin jäsenhakemuksia, suunniteltiin tulevia tapahtumia, seurattiin budjetin toteutumista, muotoiltiin alueen rajoja ja strategiaa, äänestettiin. Toiminnanjohtaja Aino Vepsäläinen oli Design Forum Finlandin työntekijä, Andu ravintolabisneksiään edustava yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja.

Kun Andun puhelu tuli syystalvella 2014, olin osannut odottaa sitä. Design Forum Finland oli hiljattain joutunut sulkemaan kannattamattoman Design Forum Shopin. Oli kaiketi luonnollista tarkistaa myös muun toiminnan tarkoituksenmukaisuutta. Design District Helsinki on alueellista designyhteistyötä edustava yhdistys. Design Forum Finland taas on kansallinen muotoilun edistämiskeskus. En siis yllättynyt Andun kertoessa, että Design Forum Finlandin ja Design District Helsingin yhteistyö silloisessa muodossaan päättyy, ja yhdistyksemme täytyy löytää itseohjautuva toimintamalli.

Seuraavassa hallituksen kokouksessa oli tekemisen meininkiä. Ehkä vähän draamaakin, jos rehellisiä ollaan. Rapatessa roiskuu, ja nyt oli tavallista enemmän rapattavaa. Nostin käteni pystyyn: olen kiinnostunut, olen käytettävissä, suljin rakkaan liikkeeni, jotain on tehtävä, haluan tehdä sen. Paloni Oy valtuutettiin vastaamaan yhdistyksen ylläpitämiseen, tiedotukseen ja tapahtumien järjestämiseen liittyvistä tehtävistä. Minusta tuli toiminnanjohtaja, Sirpa Linnanmäestä hallituksen puheenjohtaja. Toimistolle ei jäänyt budjettia, mutta kaikki järjestyisi. Voisin olla toimistonomadi. Voisin tehdä töitä kotoa, mistä vaan. Helsinki tarvitsee Design Districtinsä. Yrittäjät tarvitsevat sitä.

Design District Helsingin kymmenvuotistiedotustilaisuus pidettiin tiistaina Designmuseolla. En osaa sanoa, tuliko media paikalle skandaalien toivossa, mutta niitä ei irronnut. Esittelimme uuden alun. Uusi hallitus, uusi toiminnanjohtaja, täysin uudet nettisivut www.designdistrict.fi, uusi toimisto antropologista tutkimusta tekevästä kollektiivista Allegra Lab Helsingistä, joka halusi tukea Design Districtin toimintaa kannatusjäsenenä. Olen erityisen ylpeä uusista nettisivuista ja niiden toteuttajista, booncon PIXELSin tiimistä. Thomas on koodannut yötä päivää, jotta saatiin, mitä tarvittiin: alusta aktiivisuudelle ja positiivisille uutisille. Nyt nettisivujen etusivu täyttyy niistä, enkä niitä kirjoita minä, vaan galleristit, ravintoloitsijat ja putiikinpitäjät.

Perustin aikanaan Palonin nostamaan esille luovien alojen osaamista, joka ansaitsisi suuremman yleisön. Design District Helsinki on juuri tätä. Uusista kuvioista huolimatta Paloni jatkaa omana brändinään ja edustaa jatkossakin kestävää pukeutumista ja luovuuden paloa kotimaisilta muotoilijoilta.

Kerron tämän kaiken omalla luvallani ja omalla nimelläni ihan vain siksi, että uskon avoimuuteen ja sananvapauteen. Ja vähän myös siksi, että mielestäni on tärkeää tietää, että isoimpienkin organisaatioiden ja brändien takana on ihmisiä ja että asiat – myös elävä kaupunki – syntyvät tekemällä.

Haastan sinut heittäytymään urbaaniksi kotiseututuristiksi. Helsinki on meidän kaikkien, ja se on aika uskomattoman ihana ja monipuolisuudessaan hengästyttävä. Pidetään sen ainutlaatuisuudesta hyvä huoli.

Minna / Paloni & Design District Helsinki