The blog


Palonin pop up jatkaa Helsingissä syyskuun loppuun

Kesän taittuessa kohti uutta syksyä Paloni on palannut Fiskarsin siimeksestä kotikonnuille Helsinkiin. Eikä ihan mihin tahansa, vaan aivan ytimeen, Esplanadin puiston ja Havis Amandan patsaan kulmalle CraftCorneriin.
Palonin pop upin valikoima on matkan varrella vain runsastunut. Suunnittelijoita on mukana jo pyöreät viisikymmentä, kun viimeisimpinä mukaan hyppäsivät taiteilija-korumuotoilijapariskunta Eero Hintsanen ja Chao-Hsien Kuo merkillään Chao & Eero sekä kuvittaja-muotoilija Anna Hiilinen Hiilit-tuotteillaan.Palonin elokuu huipentuu seitsemänpäiväiseen ystävämyyntiin 23.-29.8., jossa yhdistyvät kotimaisen muodin kesäale, mallikappalelöydöt, keramiikka-aarteet ja roimastu alennetut hinnat. Mukana on paljon muotia ja muotoilua, jota et mistään muualta löydä, kuten Tyra Thermanin ylelliset alusvaatteet alk. 10€/kpl sekä Shy Vibes Clubin, Vieton ja Planet Planetin kokeelliset mallikappaleet tuotteista, jotka eivät ole päätyneet laajempaan tuotantoon.
Ystävämyyntikiireiden jälkeen Palonin pop up jatkaa samassa sijainnissa ottaen syyskuun avosylin vastaan yhdessä takkimerkki Believe by Tuula Rossin kanssa. Syyskuun ajan Palonin valikoimasta löytyvät naisten ja lasten kotimaiset pukeutumis- ja lahjatarpeet uuteen syksyyn sekä kaunista kotiin. Naistenvaatemallisto uudistuu mm. Kainon, Hurmåksen ja Vieton pehmoisella merinovillalla sekä Mukavan, Noukin ja PaaPii Designin luomupuuvillaisilla arkivaatteilla, joihin jokainen tuo oman vivahteensa klassisuudesta huumoriin ja sporttisuuteen. Kierrätysmateriaaleista loihdittua pukeutumista tuovat mallistoillaan syksyyn mm. Toinen Elämä ja Planet Planet.
Palonin pop up sijaitsee osoitteessa Eteläesplanadi 4 / Unioninkatu 26 ja on avoinna syyskuun loppuun saakka ma-pe klo 10-18, la klo 10-17 ja su klo 12-17.

Paloni puhkesi kukkaan Fiskarsissa

Alusta alkaen joku juttu tässä kaikessa vain tuntui niin kovin oikealta. Vanha viljamakasiini, ruukkimiljöö, kesäkauden antiikkitapahtumat, tori kahviloineen ja maisemaa ympäröivät, viisautta uhkuvat puuvanhukset. Paikan rauha välittyi jo kuvienkin kautta, mutta kun pääsin paikan päälle katsomaan tyhjänä ollutta liiketilaa, löin mielessäni kesän suunnitelmat lukkoon. Tähän viisimetrisessä huonekorkeuteen, näille lautalattioille ja -seinille, tämän makasiinin suojaan pystyttäisin Palonin kesäkaupan kauniimpana kuin koskaan.

Palonin valikoima Fiskarsissa on yhtä kotimaisen muotoilun ilotulitusta. Sain ilokseni pitkään Palonin mukana kulkeneiden suunnittelijoiden rinnalle myös useita uusia, kiinnostavia nimiä ja merkkejä, kuten Shy Vibes Club, Planet Planet, Cobblerina, Hurmås, Design by KIETO, Ninavia ja Solmuilla. Vaatevalikoimassa tärkeässä roolissa ovat myös Palonin konkarit Vietto, Kaino, Second Chance, PaaPii Design ja MUKA VA sekä viime kesänä remmiin liittynyt Nouki. Myös näyttävät kotimaiset korut mm. Jatulilta, Butoni Designilta ja Lillan Helsingiltä ovat mukana, ja rinnalla on tällä kertaa aiempaa monipuolisempi hopeakorujen valikoima, josta vastaavat mm. Signed, Noora Delage, Anna Heino, Ideakoru ja Gina Bulgamin.Nyt kun Palonin kuukaudesta Fiskarsissa on kulunut ensimmäinen viikko, kylän rauha on yltänyt minuun saakka. Vaikka putiikilla on riittänyt vilinää ja Fiskarsin antiikkipäivät ovat vielä tuoneet oman mausteensa alkukuun kiireisyyteen, ei mieli pääse karkailemaan kylän tammivanhuksia kauemmas. Vietin Helsingin Eerikinkadun Palonissa kolme vuotta, ja silti tämä Fiskarsin Paloni on tuntunut ehkä kuitenkin eniten juuri minun näköiseltä Palonilta. Talvella minua inspiroineet riippakoivun tippuneet oksatkin ovat löytäneet kaupan seinältä, Paloni-kylttini alta juuri oikean paikkansa kuin aukeavana esirippuna.

Minna / Paloni

Palonin kesäkauppa palasi Savonlinnaan!

Paloni editorial

Mukana Palonin kesäkaupassa on taas huima joukko suomalaisia kestävän muodin ja muotoilun tekijöitä ja tuotemerkkejä, jotka ylläpitävät sekä kotimaista luovaa osaamista että harvinaiseksi käyvää paikallista valmistusta. Valikoima koostuu 44 suunnittelijan 34 tuotemerkistä (paikkakunta kertoo suunnittelijan/tuotemerkin työtilojen sijainnin):

beloved.fi / Päivi & Janne Brunou / Mäntsälä
Design Palet / Kirsi Niemelä / Vantaa
First Crush / Mari Himmanen / Helsinki
Herné / Heli Väätäinen / Helsinki
Humbugi Asuste / Anni Jokinen / Tampere
Ideakoru / Maarit Naakka / Harjavalta
KAINO / Niina Sinisalo / Köyliö
Kenkäpaja Pihka / Veera Markkanen & Maisa Salonen / Tampere
KIKS / Katja Iljana / Oulu
Laura Pehkonen / Kerava
Laura Vartio / Helsinki
Lempiväri / Elli Hukka / Helsinki
Lillan Helsinki / Sari Isosomppi / Helsinki
Mari & Arrow / Mari Salmela & Janita Aro / Helsinki & Kuopio
MEM / Paula Malleus / Helsinki
Miia Magia Design / Miia Magia / Helsinki
Miiko / Sanna Paakki / Järvenpää
Molla Mills Crochetterie / Molla Mills / Helsinki
MUKA VA / Emilia Kiialainen & Anna Mattelmäki / Tampere
Noolan / Marja Rak / Pietarsaari
Nouseva Myrsky / Liisa Tuimala / Luvia
N+D / Jenni Saukkonen / Helsinki
RARA / Veera Tuominen / Riihimäki & Helsinki
Second Chance / Maija Nuppula / Fiskars
St. Malandra / Kristiina Nurmi / Helsinki
TAUKO / Mila Moisio & Kaisa Rissanen / Helsinki
Terho / Marleena Terho / Tampere & Lahti
TOHONO / Anna Talvi & Nadia Kuu / Helsinki
Toinen Elämä / Yuan Long & Jaime De Vizcaya / Helsinki
Tyra Therman / Helsinki
Uhana Design / Hanna Virkamäki-Repo & Mira Vanttaja / Tampere
Vietto Eco Fashion / Minna Kaartinen / Helsinki
Vilmuri by Vilma Wallinmaa / Vilma Wallinmaa / Helsinki
&Bros / Tero Kuitunen, Antti-Jussi Silvennoinen & Elisa Konttinen / Helsinki

Kokoonpanossa on sekä pitkän linjan tunnettuja kotimaisia osaajia, kuten Noolan Pietarsaaresta ja KIKS Oulusta, viime vuosina suosioon nousseita tuotemerkkejä, kuten Uhana Design Tampereelta ja Kaino Köyliöstä, sekä vielä tuoreempia tulokkaita, kuten MEM Helsingistä ja keramiikkataiteilija Laura Pehkonen Keravalta.

Savonlinna on ihanan sympaattinen ja monipuolinen kesäkaupunki. Tervetuloa käymään!

Kesäkauppa Facebookissa: https://www.facebook.com/events/1556493954613094/
Palonin kesäkauppa, Puistokatu 3, Savonlinna. Avoinna ma-pe klo 10-18, la klo 10-17, su klo 12-17.

Paloni <3 Design District Helsinki

Kamppi-Eira

Tarkkasilmäiset designalaa seuraavat sen jo ehkä huomasivatkin: olen Design District Helsingin hiljattain valittu toiminnanjohtaja.

Tiesin Design Districtin olemassaolosta jo Palonia perustaessani. Pyöreä tarra oli monen liikkeen ikkunasta tuttu, ja neliön mallinen taiteltava karttakin oli jäänyt mieleen. Halusin mukaan, osaksi yhteisöä ja vahvaa brändiä. Selvisi, että yhteisön ja brändin takana on yhdistys, jonka hallitukselle tein jäsenhakemuksen. Palonista tuli yksi Design District Helsingin kahdestasadasta jäsenestä. Osallistuin vuosikokoukseen. Anders ”Andu” Westerholm ehdotti minua hallituksen jäseneksi. Minut valittiin.

Istuin Design Districtin hallituksessa kaksi vuotta. Kokoukset pidettiin Design Forum Finlandin kokoushuoneessa. Niissä käsiteltiin jäsenhakemuksia, suunniteltiin tulevia tapahtumia, seurattiin budjetin toteutumista, muotoiltiin alueen rajoja ja strategiaa, äänestettiin. Toiminnanjohtaja Aino Vepsäläinen oli Design Forum Finlandin työntekijä, Andu ravintolabisneksiään edustava yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja.

Kun Andun puhelu tuli syystalvella 2014, olin osannut odottaa sitä. Design Forum Finland oli hiljattain joutunut sulkemaan kannattamattoman Design Forum Shopin. Oli kaiketi luonnollista tarkistaa myös muun toiminnan tarkoituksenmukaisuutta. Design District Helsinki on alueellista designyhteistyötä edustava yhdistys. Design Forum Finland taas on kansallinen muotoilun edistämiskeskus. En siis yllättynyt Andun kertoessa, että Design Forum Finlandin ja Design District Helsingin yhteistyö silloisessa muodossaan päättyy, ja yhdistyksemme täytyy löytää itseohjautuva toimintamalli.

Seuraavassa hallituksen kokouksessa oli tekemisen meininkiä. Ehkä vähän draamaakin, jos rehellisiä ollaan. Rapatessa roiskuu, ja nyt oli tavallista enemmän rapattavaa. Nostin käteni pystyyn: olen kiinnostunut, olen käytettävissä, suljin rakkaan liikkeeni, jotain on tehtävä, haluan tehdä sen. Paloni Oy valtuutettiin vastaamaan yhdistyksen ylläpitämiseen, tiedotukseen ja tapahtumien järjestämiseen liittyvistä tehtävistä. Minusta tuli toiminnanjohtaja, Sirpa Linnanmäestä hallituksen puheenjohtaja. Toimistolle ei jäänyt budjettia, mutta kaikki järjestyisi. Voisin olla toimistonomadi. Voisin tehdä töitä kotoa, mistä vaan. Helsinki tarvitsee Design Districtinsä. Yrittäjät tarvitsevat sitä.

Design District Helsingin kymmenvuotistiedotustilaisuus pidettiin tiistaina Designmuseolla. En osaa sanoa, tuliko media paikalle skandaalien toivossa, mutta niitä ei irronnut. Esittelimme uuden alun. Uusi hallitus, uusi toiminnanjohtaja, täysin uudet nettisivut www.designdistrict.fi, uusi toimisto antropologista tutkimusta tekevästä kollektiivista Allegra Lab Helsingistä, joka halusi tukea Design Districtin toimintaa kannatusjäsenenä. Olen erityisen ylpeä uusista nettisivuista ja niiden toteuttajista, booncon PIXELSin tiimistä. Thomas on koodannut yötä päivää, jotta saatiin, mitä tarvittiin: alusta aktiivisuudelle ja positiivisille uutisille. Nyt nettisivujen etusivu täyttyy niistä, enkä niitä kirjoita minä, vaan galleristit, ravintoloitsijat ja putiikinpitäjät.

Perustin aikanaan Palonin nostamaan esille luovien alojen osaamista, joka ansaitsisi suuremman yleisön. Design District Helsinki on juuri tätä. Uusista kuvioista huolimatta Paloni jatkaa omana brändinään ja edustaa jatkossakin kestävää pukeutumista ja luovuuden paloa kotimaisilta muotoilijoilta.

Kerron tämän kaiken omalla luvallani ja omalla nimelläni ihan vain siksi, että uskon avoimuuteen ja sananvapauteen. Ja vähän myös siksi, että mielestäni on tärkeää tietää, että isoimpienkin organisaatioiden ja brändien takana on ihmisiä ja että asiat – myös elävä kaupunki – syntyvät tekemällä.

Haastan sinut heittäytymään urbaaniksi kotiseututuristiksi. Helsinki on meidän kaikkien, ja se on aika uskomattoman ihana ja monipuolisuudessaan hengästyttävä. Pidetään sen ainutlaatuisuudesta hyvä huoli.

Minna / Paloni & Design District Helsinki

Savonlinnan kesä hellii Palonia

IMG_8892

Aurinko paistaa ja Palonin kesäkaupalla on ollut – usko tai älä – vilkkaampaa kuin samana ajankohtana viime kesänä Palonin Helsingin silloisessa kivijalkaputiikissa. Ja tämä kuulostaa ehkä vielä absurdimmalta: myös paremmat myynnit kuin Palonin viimevuotisessa pop-upissa New Yorkissa. Ehkä se on se oopperakaupungin asukkaiden ja kävijöiden arvostus suomalaista kulttuuriosaamista kohtaan, mikä heijastuu muunkin suomalaisen osaamisen arvostukseksi. Tai ehkä Savonlinnassa vietetään hetki kiireisen arkielämän yläpuolella, jolloin halutaan olla itseä kohtaan hyvä ja omissa valinnoissa tiedostava. Ehkä se on myös Palonia kaivanneet kanta-asiakkaat, jotka tulevat käymään pitkänkin matkan päästä. Joka tapauksessa Savonlinnan kesä on osoittanut arvostuksensa, ja se tuntuu hyvältä.

Raha ei ole itseisarvo, vaan sillä on välinearvoa. Se mahdollistaa asioita, tekemistä, vaikuttamista, muutosta. Kotimaisia vaihtoehtoja ja muotisuunnittelua ei ole ilman myyntiä. Näkyvyys ja hypetys ei elätä ketään, vaan tarvitaan hyviä tuotteita ja niille asiakkaita. Palonin kesäkaupassa tämä on toteutunut. Kesäkaupan kahden ensimmäisen viikon jälkeen näyttää siltä, että tämän kesän jälkeen maksan Palonin perustamiseksi otetusta Finnvera-lainasta kerralla puolet pois ja ratkaisen koko kevättä ja kesää hankaloittaneen auton hajoamisen ja laina-autojen varassa kulkemisen ostamalla Palonille oman kulkupelin, johon mahtuu sekä perhe että mallinuket. Palkanmaksusta itselleni olen pitänyt kevään ajan taukoa, mutta heinäkuun rupeamasta saan taas omasta työstäni korvauksen.

Palonin työ jatkuu, ja suunnittelijoidemme työ jatkuu. Se on jokaisen asiakkaamme ansiota, joka päivä.

Kesäkaupan kokemus on myös jo ensimmäisten kahden viikon aikana osoittanut minulle, että kaupan murroksen ja pysyvien kivijalkakauppojen harvenemisen jälkeenkin voi olla vaihtoehtoja ja pienyrittäjyyttä, ja että innovatiiviset kaupan muodot ja kiinteiden kulujen jakaminen eivät ole pelkkää kaunista haaveilua. Tässä kesäkaupan tilassa toimii muuna aikana sisustustoimisto, jonka yrittäjä pääsi ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen kunnon kesälomalle, koska vuokrasin tilan häneltä heinäkuuksi molempia kohtaan reilulla hinnalla. Kaikki voittivat. Kaupungit ovat täynnä vajaakäytössä olevia tiloja ja yhteistyön mahdollisuuksia.

Palonin kesäkauppa Savonlinnassa on auki heinäkuun loppuun saakka tiistaista sunnuntaihin osoitteessa Puistokatu 3. Lämpimästi tervetuloa!

Minna Särelä
Paloni

+358 50 589 4131 | minna.sarela@paloni.fi
www.paloni.fi | www.facebook.com/paloni.fi
Instagram: @palonilife

Paloni heinäkuuksi Savonlinnaan

Paloni editorial

Tiedote: Paloni tuo kotimaisen muodin ja muotoilun heinäkuuksi Savonlinnaan

Paloni tuo 42 kotimaisen suunnittelijan tuotetarjonnan Savonlinnaan heinäkuuksi kesäkaupan muodossa. Palonin kesäkauppa palvelee 1.-31.7.2014 osoitteessa Puistokatu 3, Savonlinna (luomukahvila Alegrian talo, sisustustoimisto Butterflyn tilat).

”Olen viettänyt kolme vuotta Helsingissä Eerikinkatu 7:ssä. Nyt konseptimyymälämme sulkeuduttua on aika viedä edustamamme aito kotimainen muotoilu pääkaupunkiseudun ulkopuolelle, uusiin maisemiin ja uuden asiakaskunnan saataville. Kaunis kesäkaupunki ja kulttuuritarjonnaltaan tasokas Savonlinna oli paikaksi luonnollinen valinta”, kertoo Palonin perustaja ja toimitusjohtaja Minna Särelä.

Tammi-helmikuussa 2014 Paloni oli esillä mediassa yritystä uhanneen konkurssin ja sitä seuranneen tukivyöryn vuoksi. (Taustaa: http://www.paloni.fi/paloni-sulkee/) Yrityksen Helsingin konseptimyymälän sulkeminen tuli välttämättömäksi, mutta ennennäkemättömän myymälän loppuunmyynnin ansiosta yritys pystyy jatkamaan työtään ja työllistämään myös edustamiaan suunnittelijoita tekemällään myynti- ja markkinointityöllä. Helmikuussa 2014 Palonin kassan noin 24.000 €:n vaje kerättiin kokoon ennennäkemättömästi neljän päivän myynnillä. Kokonaisuudessaan Helsingin konseptimyymälän loppuunmyynti tuotti noin 71.000€:n myynnin, jolla tuettiin suunnittelijoita, maksettiin Palonin perustamiseksi aikanaan otettua lainaa ja saatiin puskuria Palonin toiminnan jatkamiseen. ”Savonlinnan kesäkauppa ei olisi mahdollinen ilman Palonille alkuvuodesta myynnin muodossa annettua tukea. Se on selvä. Kivijalkamyymälät ja vähittäiskauppa kokonaisuudessaan ovat suurissa vaikeuksissa. Uskon, että tulevaisuuden suunta on tällaisten hetkellisten kauppojen, tapahtumamyynnin ja nettikaupan yhdistelmissä”, summaa Särelä.

Palonin kesäkauppaan Savonlinnassa osallistuu huimat 42 suomalaista suunnittelijaa 34 tuotemerkillään (paikkakunta kertoo suunnittelijan työhuoneen sijainnin / tuotteiden valmistuspaikan):

Ainokainen / Netta Kervinen / Helsinki
beloved.fi / Päivi & Janne Brunou / Mäntsälä
Design Palet / Kirsi Niemelä / Vantaa
Doft / Sonja Krogius & Veronika Kantanen / Helsinki
Emmi Malmström Shoes (korut ja asusteet) / Emmi Malmström / Helsinki
Fiona Timantti Millinery / Fiona Timantti / Helsinki
First Crush / Mari Himmanen / Helsinki
Göran. / Erika Belazreg / Helsinki
Humbugi Asuste / Anni Jokinen / Tampere
Ideakoru / Maarit Naakka / Harjavalta
KAINO / Niina Sinisalo / Köyliö
KIKS / Katja Iljana / Oulu
Korumetsä / Anna Karppinen / Riihimäki
Laura Pehkonen / Kerava
Laura Vartio / Helsinki
Lempiväri / Elli Hukka / Helsinki
Mari & Arrow / Mari Salmela & Janita Aro / Helsinki-Pori
Miia Magia Design / Miia Magia / Helsinki
Molla Mills Crochetterie / Molla Mills / Helsinki
MUKA VA / Emilia Kiialainen & Anna Mattelmäki / Tampere
N+D / Jenni Saukkonen / Helsinki
POGOSTICK failure / Minna Rytkönen & Emmi Korhonen / Helsinki
RARA / Veera Tuominen / Riihimäki – Helsinki
Sari Isosomppi Design / Sari Isosomppi / Helsinki
Sarita Koivukoski Ceramics / Sarita Koivukoski / Helsinki
Second Chance / Maija Nuppula / Fiskars
St. Malandra / Kristiina Nurmi / Helsinki
TAUKO / Mila Moisio & Kaisa Rissanen / Helsinki
TOHONO / Anna Talvi & Nadia Kuu / Helsinki
Toinen Elämä / Yuan Long & Jaime De Vizcaya / Helsinki
Tyra Therman / Tyra Therman / Helsinki
Vietto Eco Fashion / Minna Kaartinen / Helsinki
Vilmuri by Vilma Wallinmaa / Vilma Wallinmaa / Helsinki
&Bros / Tero Kuitunen / Helsinki

Paloni tarjoaa persoonallisen, eettisen ja inhimillisen vaihtoehdon massatuotetuille tuotteille. Tuotteiden suunnittelijoiden ja tekijöiden esitteleminen asiakkaille on tärkeä osa Palonin konseptia. Palonissa tuotelappu onkin paljon enemmän kuin hintalappu – siinä tuotteen suunnittelijat ja tekijät esitellään nimellä, kuvalla, paikkakunnalla sekä tuotteen taustalla olevia inspiraationlähteitä tai arvoja kuvaavalla suunnittelijan sitaatilla.

”Nimi Paloni ilmentää meille tuotteita tekevien itsenäisten suunnittelijoiden intohimoista suhtautumista omaan työhönsä. Ja kertoohan se myös omasta tunteen palostani, jolla tätä hommaa teen. Massatuotannon, kertakäytön ja kopioinnin kulttuuri on saanut minut kaipaamaan inhimillisempiä, aidompia ja persoonallisempia vaihtoehtoja, ja haluan tarjota niitä myös muille. Kuluttajalla on oikeus tietää, mistä hänen käyttämänsä tuotteet tulevat, jotta hän voi itse päättää, haluaako tukea sellaista liiketoimintaa ja tulevaisuutta vai ei”, Palonin perustaja ja toimitusjohtaja Minna Särelä kuvailee yrityksensä ideologiaa.

Kesäkauppa Facebookissa: https://www.facebook.com/events/1459948454243743/
Palonin kesäkauppa, Puistokatu 3, Savonlinna. Avoinna ti-pe klo 10-18, la klo 10-17, su klo 12-17.
050 589 4131 | minna.sarela@paloni.fi | www.paloni.fi | www.facebook.com/paloni.fi | Instagram: @palonilife

Palonin loppuunmyynti on kerännyt tähän mennessä 67 068,50€. Miksi liike silti sulkeutuu?

A4-arkeista koottu helmikuun kalenteri peittää puolet keittiöni seinästä. Otsikkona lukee ”Survival technique”. Moni tehtävä on jäänyt aiemmilta päiviltä yliviivaamatta, mutta jokaisesta päivästä ollaan selvitty. Palonin konkurssiuhkauutisten julkaisusta on reilu kuukausi. Liike on avoinna vielä kaksi päivää.

Kuukauteen on mahtunut paljon. Haastatteluja Hesarista Kauppalehteen ja Ekoeloon, hyviä ja hyväntahtoisia neuvoja, ilkeitä nettikeskustelukommentteja, haikeita kanta-asiakkaita, paljon kiinnostuneita uusia asiakkaita, nettikaupan tilauksia pieniltä paikkakunnilta, joista en ole koskaan kuullutkaan, yksi kuumetauti, yksi puolivälissä oleva oma muutto pois Palonin työsuhdeasunnosta ja lukematon määrä intensiivisiä keskusteluja Palonissa ja sen ulkopuolella. Ja toki sitä työtäni, jota varten Paloni on olemassa, eli suunnittelijoidemme tuotteiden myyntiä. Sitä on ollut 67 068,50€. Palonin historian perspektiivissä tämä on noin 11 % Palonin yli kahden ja puolen vuoden olemassaolon aikaisesta myynnistä mukaan lukien sekä myymälän, nettikaupan että niiden 18 vuosittaisen messutapahtuman myynnit, joissa Paloni on ollut mukana. Konkurssiuhan yli pääsemiseksi asetettu myyntitavoite loppuunmyynnille oli 23 978€. Tämä on tähän mennessä ylitetty 43 090,50€:lla

Konkurssia ei siis tullut. Ei siltikään, vaikka konkurssin estämiseksi asetettu toinen tavoite eli Palonin Eerikinkadulla sijaitsevien työhuoneiden vuokraus ei koskaan toteutunut ja yksi toisensa jälkeen tiloista kiinnostuneet vetäytyivät. Ja kun vuokranantaja eli taloyhtiökään ei joustanut piiruakaan, maksaa Paloni tyhjästä toukokuun loppuun saakka. Tämäkään ei enää kaada yritystä. Miksi Palonin liike silti sulkeutuu?

Nykyisessä muodossaan eli kivijalkamyymälän, nettikaupan ja messumyyjän yhdistelmänä Paloni vaatii noin 60-70 työtuntia viikossa normaalilla myynnin tasolla pelkästään prosessien ja nykyisen palvelutason ylläpitämiseen. Netti ja messut ovat kattaneet tappiollisen kivijalkamyymälän kustannuksia. Tähän asti olen tehnyt Palonin työt itse ilman palkkaa. Tämä 60-70 tunnin työmäärä ei kuitenkaan jätä yhtään pelivaraa kehittämiseen kuten nettikaupan valikoiman laajentamiseen tai edes sen ohjeistamiseen, ja työn tekeminen on usein tulipalojen sammuttamista ja työn perässä juoksemista. Olen juossut henkeni edestä kolme vuotta. Jos Palonin haluaisi saada helpommin saavutettavaksi, monipuolisemmaksi ja prosesseiltaan toimivammaksi, tarvittava viikkotuntimäärä nousisi yli sadan. Tätä ei ole enää realistista tehdä yksin. Ja rehellisesti sanottuna – ei ole myöskään kovin realistista tai kestävää, että teen 70 tuntia töitä viikossa ilman palkkaa. Jos pystyisinkin viimeaikaisen näkyvyyden turvin kattamaan kasvaneella myynnillä kivijalkamyymälän kiinteät kulut, tarkoittaisi myymälän säilyttäminen erittäin todennäköisesti 70-tuntisten ilmaistyöviikkojen jatkumista. En koe voivani puhua kestävien valintojen ja elämäntavan puolesta jos Palonin toiminta perustuu pysyvästi henkilökohtaisiin uhrauksiin.

Siispä minulla on Palonin jatkolle kaksi henkilökohtaista tavoitetta: että pystyisin jatkamaan Palonin toimintaa tekemällä 50 tuntia töitä viikossa ja että pystyisin maksamaan itselleni 1000€ palkkaa kuussa. Ei minulla ole mitään arvokkaita asioita tekemällä menestymistä vastaan, ja yrityksen teettämä työmäärä voi toki olla moninkertainenkin jos yrityksellä on varaa maksaa muille tämän työn tekemisestä. Raha on väline, jolla voi rakentaa tulevaisuutta. En halua enempää kuin tarvitsen, enkä tarvitse paljon. Mutta tarvitsen tämän verran. Ja perheeni tarvitsee minua.

Loppuunmyynnin tuotto mahdollistaa kestävämmän ja tasapainoisemman tavan tehdä Palonin työtä – ainakin hetkeksi. Myyntiä loppuunmyynnin ajalta on siis kasassa 67 068,50€. Tästä asetetun myyntitavoitteen verran eli 23 978€ menee helmikuun loppuun mennessä syntyviin maksusitoumuksiin, josta noin 14 000€ maksetaan Palonin suunnittelijoille, loput mm. liiketilan vuokranantajalle, verottajalle, tilitoimistolle, vakuutusyhtiölle jne. Yli jäävästä 43 090,50€:sta 8340,10€ menee veroina valtiolle, 19 112€ Palonin suunnittelijoille ja loput, eli loppuunmyynnistä jäävä tuotto 15 638,40€ jää Palonille toiminnan jatkamiseen. Tästä 1500€ menee tyhjien työhuoneiden vuokriin, 500€ sen käyttööni saamani auton korjaamiseen, jonka pakoputki irtosi ensimmäisellä ajomatkalla ja 1000€ auton vakuutuksiin ja katsastukseen. Lisäksi varaan 2000€ siihen, että voin yrityksen arvojen mukaisesti teettää Palonin näköiset messu- ja pop up –esillepanoelementit nykyisistä myymäläkalusteista. Jäljelle jää noin 10 600€.

Ilman kivijalkamyymälän kustannuksia Palonin kiinteät kulut ovat noin 1000€ kuukaudessa, josta suurin osa, 730€, on yrityksen perustamiseksi otetun Finnveran naisyrittäjyyslainan takaisinmaksua korkoineen. Jos lisäksi lasken kuluihin sen 1000€:n kuukausipalkan, tulee kokonaiskuluksi palkan sivukuluineen 2500€ kuukaudessa. Toisin sanoen loppuunmyynnin tuotto antaa neljän kuukauden puskurin toiminnan jatkamiseen sille varalle, että uusi liiketoimintamuoto ei heti tuota.

Jotta Palonin myynti jatkossa kattaisi kuukausittaiset kulut, tulisi myyntiä olla ( 2500€ / 0,45 ) x 1,24 = 6889€ kuukaudessa. (0,45 osoittaa myynnistä Palonille jäävän osuuden ja kerroin 1,24 huomioi arvonlisäveron.) Jokaista 100€:n lisäkulua kohden täytyy myyntiä saada ( 100€ / 0,45 ) x 1,24 = 276€ lisää. Näitä lisäkuluja tulee esim. messuosastojen neliövuokrista. Kokonaisuudessaan puhutaan siis aika pienistä summista, jotka ovat kuitenkin monella tapaa ratkaisevia. 7000€:n kuukausimyynti tarkoittaa 50€:n keskihintaisella tuotteella 140 myytyä tuotetta kuukaudessa. Ei sen enempää eikä vähempää. Tarvittavan myynnin saavuttaminen ei ole mahdotonta, mutta ilman kivijalkamyymälää se ei ole myöskään itsestään selvää.

Palonin asiakkaat ovat tähän mennessä tuoneet meidät pitkälle, tarjonneet välttämättömimmän toimeentulotason monelle suomalaiselle suunnittelijalle ja kertaalleen pelastaneet yrityksen ja sen toiminnan. Meillä jokaisella todella on merkittävästi valtaa rahan käyttäjinä – eikä vain kriisitilanteissa, vaan jokapäiväisessä arkielämässä. Jokainen käytetty euro on annettu ääni. Mitä vahvemmin tulevaisuus annetaan yritysten ohjattavaksi, sitä suuremmaksi kasvaa kuluttajan valta. Miltä sitten näyttää tulevaisuus, jos yritysten oletetaan toimivan ensisijaisesti tuoton maksimoimiseksi ja vain toissijaisesti tai ainoastaan nettisivuillaan puoltavan muita arvoja? Minusta se näyttää sananmukaisesti ja yksinkertaisesti arvottomalta.

Palonin ympärillä pyörineessä nettikeskustelussa yksi yleinen kommentti on, kuinka ihmiset mielenkiinnolla odottavat, miten Paloni hyödyntää tämän kaiken näkyvyyden ja keskustelun. Yritykset nähdään kansaa viihdyttävinä opportunistisina hahmoina, joiden onnistumisia ja epäonnistumisia seurataan katsomosta. En tee tätä työtä viihdyttääkseni, en edes hyötyäkseni maksimaalisesti. Rakensin Palonin sen takia, että voisin sen kautta tarjota jotain arvokasta, johon uskon. Eettisesti valmistettu suomalainen tuote on etuoikeus. Jokainen kaupungissa vielä jäljellä oleva kivijalkamyymälä on etuoikeus. Suomalainen suunnittelu ja luovuus on etuoikeus. Näiden kommenttien kirjoittajilta kysyisinkin: miten sinä aiot hyödyntää etuoikeutesi?

Lämmin lounas ja perheen kanssa syöty illallinen taas ovat etuoikeuksia, joiden arvon ymmärrän kolmen vuoden tauon jälkeen varmasti eri tavalla kuin moni muu. Mikään ei tule meille automaattisesti, vaikka emme sen syntytarinaa näkisikään, eikä mitään uutta synny ilman työtä. Niinpä muutettuani uuteen kotiini ja Palonin vaatehuoneeseeni saatan katsella ulos ikkunasta pari päivää ja lukea kirjan, mutta sen jälkeen valmistaudun jo ensimmäisille messuille ja aloitan Palonin nettikaupan valikoiman laajentamisen. Palonilla ja sen suunnittelijoilla on vielä tarjottavaa ja töitä tehtävänä, ja se on kaikkien teidän tukenne antaneiden ansiota.

Minna Särelä
Paloni

+358 50 589 4131 | minna.sarela@paloni.fi
Eerikinkatu 7, Helsinki | www.paloni.fi | www.facebook.com/paloni.fi
Instagram: @palonilife

Paloni jatkaa toimintaansa, vaikka liikkeen ovi sulkeutuu

Viime tiistaina jaoin palan itsestäni kertomalla avoimesti kokemuksestani Palonin perustajana, itsenäisten suunnittelijoiden puolestapuhujana ja ihmisenä kulutuksen ohjaamassa maailmassa. Kerroin myös, miksi Palonin myymälä sulkeutuu ja mitä vaaditaan, jotta voisin jatkaa Palonin työtä muissa muodoissa.

Tuki, jonka olen saanut vastakaikuna, ylittää ymmärrykseni. Kiitoskirjeitä ja itse kirjoitettuja runoja tuntemattomilta, avuntarjouksia ja ilmaisia neuvoja vilpittömiltä, halauksia asiakkailta, ruokaa ja auttavia käsipareja ystäviltä ja Palonin suunnittelijoilta. Yrityksen konkurssin estämiseksi asetettu myyntitavoite 23 978€ ylitettiin neljässä päivässä.  Työtiloista, joiden vuokrasopimuksissa Paloni on jumissa ja joiden edelleenvuokraaminen oli toinen ehto konkurssin välttämiselle, toinen on varattu ja toiseenkin löytyy useita kiinnostuneita. Myymälään on tultu käymään Kuopiosta ja Tampereelta. Nettikauppaan on tullut tilauksia joka puolelta Suomea. Loppuunmyynnin ensimmäisen viikon aikana myyntiä on kertynyt 31’501,20€.

Nettikaupan tilauksia valmiina matkaamaan koteihinsa. Postilähetyksissä Paloni käyttää kierrätettyjä pakkausmateriaaleja.

Nettikaupan tilauksia valmiina matkaamaan koteihinsa. Postilähetyksissä Paloni
käyttää kierrätettyjä pakkausmateriaaleja.

Tunnen ylpeyttä, mutta tiedän, ettei minun tulisi pitää siitä meteliä. Olen ylpeä yhteisöni inhimillisyydestä. Olen ylpeä suunnittelijoista, joiden laatu, aitous ja luovuus on myynyt itsensä. Olen myös ylpeä siitä, että käänsin pelkoni rohkeudeksi. Rohkeus ei nimittäin ole sitä, ettei pelkäisi. Se on toimimista pelosta huolimatta.

Olen onnellinen avoimesta julkisesta keskustelusta ja toimistojen kahvipöytäkeskusteluista, joihin viime viikon tapahtumat ovat antaneet sysäyksen. Yrittäjyyden todellisuus, tyylin ja muodin sosiologinen ja ekologinen painolasti, tuotevalmistuksen arvot ja etiikka, tuotteen hinta ja hinnoittelu sekä suomalaisen muodin, muotoilun ja kaupunkikulttuurin tulevaisuus ovat kaikki aiheita, jotka ansaitsevat vielä paljon palstatilaa.

Kuten monet muutkin Palonin suunnittelijoista, myös Tohono-korumerkin suunnittelijat Anna Talvi ja Nadia Kuu ovat valmistaneet vauhdilla uusia tuotteita myyntiin Paloniin viime viikon ajan. Heidän tuotteidensa päämateriaali on täysin kotimaista, elää Suomen luonnossa ja myydään suurelta osin ulkomaisten muotitalojen kansainväliseen vientiin, mutta onneksi poronnahasta tehdään nykyään myös monipuolisempaa suomalaista muotoilua.

Kuten monet muutkin Palonin suunnittelijoista, myös Tohono-korumerkin suunnittelijat
Anna Talvi ja Nadia Kuu ovat valmistaneet vauhdilla uusia tuotteita myyntiin Paloniin
viime viikon ajan. Heidän tuotteidensa päämateriaali on täysin kotimaista, elää Suomen
luonnossa ja myydään suurelta osin ulkomaisten muotitalojen kansainväliseen vientiin,
mutta onneksi poronnahasta tehdään nykyään myös monipuolisempaa suomalaista muotoilua.

Olen erityisen onnellinen siitä, että nettikeskusteluiden perusteella monet tuntuvat pohtivan tuotteen hintaa ja arvoa. Se, onko 200€:n mekko kallis vai ei, ei mielestäni riipu brändin tunnistettavuudesta, vaan ensisijaisesti siitä, vastaako se ostajan tarpeita ja arvoja. Tyylinsä ja arvonsa tunteva ihminen ei tarvitse brändin tai suunnittelijan maineen antamaa turvaa ostopäätöksensä tueksi. Pitkään palveleva, laadukas ja ajaton mekko, joka on valmistettu kenenkään heikkoa asemaa hyödyntämättä, voi olla arvokas olematta kallis. Halpaan kulutukseen perustuva hyvinvointi, joka on rakennettu luonnon tai poissa silmistä olevan ihmisen pahoinvoinnin varaan, ei ole mielestäni arvokasta eikä kestävää.

En ollut koskaan kuullut Niina Sinisalosta ennen kuin tapasin hänet, eikä sillä ole minulle mitään merkitystä. Hänen Kaino-neulevaatteidensa laatu ja aitous riittää. Kainon tuotteet suunnitellaan, neulotaan ja ommellaan Köyliössä. Ompelussa auttavat Kainon työntekijät Anna-Kaisa Meriläinen ja Riitta Konttila. Kainon merinovillashortsit kuvattiin Palonin toisen suunnittelijan Molla Millsin päällä.

En ollut koskaan kuullut Niina Sinisalosta ennen kuin tapasin hänet, eikä sillä ole
minulle mitään merkitystä. Hänen Kaino-neulevaatteidensa laatu ja aitous riittää. Kainon
tuotteet suunnitellaan, neulotaan ja ommellaan Köyliössä. Ompelussa auttavat Kainon
työntekijät Anna-Kaisa Meriläinen ja Riitta Konttila. Kainon merinovillashortsit
kuvattiin Palonin toisen suunnittelijan Molla Millsin päällä.

Otin tietoisen riskin kertoessani kokemuksistani henkilökohtaisesti, ja osa nettikeskustelusta onkin vahvasti henkilöitynyt. On vaikeaa olla ottamatta henkilökohtaisesti joitain julkisesti minulle suunnattuja epäkunnioittavia kommentteja, mutta opin ja minun täytyy siihen oppia, sillä nämä aiheet ja niiden tärkeys ovat paljon suurempia kuin minä. En aio sensuroida itseäni jatkossakaan silloin, kun minulla on sanottavaa, enkä aio takertua katkeruuteen.

En usko, että yrittäjän inhimillisyys tekee yrityksestä heikon. En myöskään usko sellaiseen liiketoimintaan, jota ei ole rakennettu ihmisiä varten. Tuotantotalouden osastolla TKK:lla meille opetettiin, että yrityksen tarkoitus on tuottaa maksimaalista voittoa omistajilleen. Mielestäni yrityksen tarkoitus on tuottaa arvoa ja kestävyyttä yhteisölleen ja vastavuoroisesti omistajilleen. Riippumatta siitä, kuinka paljon tai monellako eurolla Paloni myy nyt tai tulevaisuudessa, se tulee aina olemaan Palonin tarkoitus.

Palonin taustalla on joukko ihmisiä - en vain minä. Se on suunnittelijoiden yhteisö, joka pystyy tarjoamaan yhteisölleen enemmän kuin osiensa summan. Vasemmalta oikealle: Anni Jokinen / Humbugi Asuste, Netta Kervinen / Ainokainen, Anna Talvi / Tohono, minä, Outi Pyy / OutsaPop Trashion, Veera Tuominen / RARA ja Janita Aro / Mari & Arrow.

Palonin taustalla on joukko ihmisiä - en vain minä. Se on suunnittelijoiden yhteisö,
joka pystyy tarjoamaan yhteisölleen enemmän kuin osiensa summan. Vasemmalta oikealle:
Anni Jokinen / Humbugi Asuste, Netta Kervinen / Ainokainen, Anna Talvi / Tohono, minä,
Outi Pyy / OutsaPop Trashion, Veera Tuominen / RARA ja Janita Aro / Mari & Arrow.

Olen pahoillani, ettei kivijalkamyymälän säilyttäminen ole kestävä ratkaisu Palonille eikä minulle. Olen myös pahoillani mediassa levinneestä väärinkäsityksestä, jonka mukaan konkurssin välttäminen pelastaisi myös myymälän jatkon. Toivon, että minulla olisi kaikki vastaukset tukijoillemme Palonin tulevaisuudesta. Nyt tiedän vain, että minun tulee tuoda näiden suunnittelijoiden osaaminen nykyistä paremmin saataville. Viime viikko on osoittanut arvostuksen ja kiinnostuksen. Myymälän loppuunmyynnin tulevat viikot sekä kaikki asiakkaiden ja suunnittelijoiden palaute ja ideat tulevat ohjaamaan tulevaa.

Toivon, että minulla olisi mahdollisuus vastata kaikkiin viime viikolla saamiini viesteihin ja kommentoida kaikkia mielenkiintoisia keskusteluja. Vaikka aikani on rajallista ja nyt äärimmillään käytössä, seuraan kaikkia keskusteluja ja kuuntelen jokaista mielipidettä. Minulle on nyt selvää, että Paloni tulee jatkossa keskittymään suomalaisiin suunnittelijoihin ja että valikoimaa tullaan täydentämään edelleen laadukkailla ja yksinkertaisilla käyttövaatteilla. Tulen kuitenkin säilyttämään valikoimassa myös erikoisempia ja luovempia tuotteita, vaikka niillä onkin vähemmän asiakkaita. Lisäksi tulen jo tulevina viikkoina kehittämään yhteistyössä Palonin suunnittelijoiden kanssa nettikaupan valikoimaa ja toimivuutta. Haluaisin myös tuoda Palonin fyysisesti paremmin tavoitettavaksi pop up –kauppojen muodossa. Viime viikon myyntien turvin maksan nykyisten maksusitoumusten lisäksi käyttööni saamani farmariauton vakuutukset, verot ja katsastusmaksut tulevaksi vuodeksi, jotta Paloni voi liikkua mukanani ihmisten luokse myös Helsingin ulkopuolelle.

Palonin toimisto 2.0.

Palonin toimisto 2.0.

Helmikuun jälkeen Paloni muuttaa uuden piskuisen vuokra-asuntoni vaatehuoneeseen. Nettikaupan varaston, läppärin ja kuittiprintterin turvin aloitan Palonin kasvun uudelleen, mutta en nollasta, sillä teidän kaikkien ansiosta meillä on tukea.

Minna Särelä
Paloni

+358 50 589 4131 | minna.sarela@paloni.fi
Eerikinkatu 7, Helsinki | www.paloni.fi | www.facebook.com/paloni.fi
Instagram: @palonilife

Palonin myymälä Helsingin Eerikinkadulla sulkee ovensa viimeisen kerran 25.2.2014

Tiesin alusta alkaen liikeideani olevan kapinallinen muotialalla. Tiedostin riskit. Tekisin edelleen kaiken uudelleen. Myisin perheeni kodin. Antaisin koko omaisuuteni, tarkalleen ottaen 72 693,11 €. (Jenkeissä sillä saisi tohtorintutkinnon. Uskon oppineeni enemmän.) Ottaisin lainaa, josta olen henkilökohtaisesti vastuussa, tarkalleen ottaen 35 000 €. Jättäisin päivätyön. Muuttaisin neljä kertaa. Tekisin kaikkeni, noin 7980 palkatonta työtuntia.

Paloni

 

Perustin Palonin seurattuani huonon laadun ja hävettävän huonoissa oloissa valmistettavan materian perässä juoksevan maailman menoa, opiskeltuani design-alan johtamista ja kartutettuani kokemusta suuryritysten kansainvälisestä markkinoinnista. Muodista en ole osannut sen nykyisessä muodossaan innostua, sillä trendien seuraamisen arvottaminen tyylin ohi ei ole maailman eikä yksilön näkökulmasta kestävää. Trendit luodaan, jotta kokisimme sosiaalista painetta ostaa aina lisää ollaksemme ajankohtaisia.

Löysin toivoa antavan, todellisen ja inspiroivan vaihtoehdon itsenäisistä suunnittelijoista. Miksi juuri heistä? Luova ihminen, joka työskentelee itselleen, voi olla työssään itselleen rehellinen, eikä hänen tarvitse kuunnella markkinointiosaston ehtoja ja riskien välttämiseksi ostettua trendiennustetta mallistoa suunnitellessaan. Tästä porukasta löysin valikoidun joukon erityisen luovia tyyppejä, jotka kaiken lisäksi valmistavat tuotteensa itse tai yhteistyössä paikallisen valmistajan kanssa. Pitkät ja hämärät alihankintaketjut, joiden taakse on helppo piiloutua tuotannon valvonnan vaikeutta perustellakseen, eivät ole muoti- ja muotoilutuotteiden valmistuksessa ainoa vaihtoehto. Yhtä lailla kuin on edelleen mahdollista tuntea viljelijänsä, on myös mahdollista tuntea suunnittelijansa ja ompelijansa.

Minä ja RARA-merkkinen Amidala-iltalaukku, joka maksaa Palonissa 110€. Sen on suunnitellut ja käsin valmistanut ilman koneellisia työvaiheita Veera Tuominen osittain kotonaan Riihimäellä ja osittain työhuoneellaan Helsingin Eerikinkadulla. Materiaali on kasviparkittua nahkaa Tärnsjö Garveri -nimiseltä tuottajalta, jonka työstämät nahat tulevat ruotsalaisilta pientiloilta. Yksi laadukas ja ajaton iltalaukku riittää - vielä seuraavallekin sukupolvelle

Minä ja RARA-merkkinen Amidala-iltalaukku, joka maksaa Palonissa 110€.
Sen on suunnitellut ja käsin valmistanut ilman koneellisia työvaiheita Veera Tuominen
osittain kotonaan Riihimäellä ja osittain työhuoneellaan Helsingin Eerikinkadulla.
Materiaali on kasviparkittua nahkaa Tärnsjö Garveri -nimiseltä tuottajalta,
jonka työstämät nahat tulevat ruotsalaisilta pientiloilta.
Yksi laadukas ja ajaton iltalaukku riittää - vielä seuraavallekin sukupolvelle.

Minä tunnen nyt 132 suunnittelijaa, joiden tuotteita olen Palonissa myynyt ja joilta ostan vaatteeni, lahjani – jopa saippuani. Tiedän, kuka heidän tuotteensa tekee, missä ja miksi. Tiedän jopa, mistä heidän käyttämänsä kierrätys- ja ylijäämämateriaalit tulevat ja missä heidän kankaansa kudotaan. Kahden ja puolen vuoden ajan olen tarjonnut Palonin kautta jokaiselle mahdollisuuden tuntea suunnittelijansa ja ompelijansa.

Toivoisin, että ihmiset haluaisivat hankkia vain asioita, joita he arvostavat – mieluummin harvemmin ja parempaa. Toivoisin myös, että ihmiset luottaisivat enemmän itseensä kuin kaupallisiin trendeihin. Tyyli ei mene koskaan pois muodista, eikä ajaton vaate saa käyttäjäänsä näyttämään vuodessa nyppyyntyneeltä edellisen vuoden vuosikerralta. Oma tyylini perustuu Palonin tuotteiden ja kirppislöytöjen yhdistämiseen. Se muuttuu minun mukanani – ei globaaliksi rakennetun sosiaalisen paineen mukana.

Olen ollut alusta alkaen Palonin kanssa tosissani. En ole perustanut sitä vaimon harrastukseksi. Esimerkkiä myymäläkonseptiin hain nopeimmin kasvavista myymäläketjuista. Suunnittelijoideni määrä ja kokoonpano on kansainvälisestikin verraten harvinainen. Työntekoa en ole karttanut. Kun kahden ensimmäisen myyntikuukauden jälkeen oli selvää, ettei myymälän myynti riitä kattamaan kustannuksia, vein Palonin messuille ja myyjäisiin. Nyt vakiintuneeksi määräksi on muodostunut 18 messut vuodessa. Lisäksi nettikaupan tarve myynti- ja markkinointikanavana oli alusta asti ilmeinen, joten sellainen rakennettiin. Medianäkyvyyden tarpeesta Palonista tuli suunnittelijoilleen myyntikanavan lisäksi myös tuotelainausta tekevä pr-toimisto. Olen laittanut puskaradion laulamaan järjestämällä Palonissa kursseja, keikkoja, ravintolapäiviä, näytöksiä – ikimuistoisia hetkiä kaikille niihin osallistumaan päässeille. Massiivisiin markkinointikampanjoihin ei ollut rahaa, joten tein 6000€:n budjetilla kansainvälisen pr-projektin viemällä Palonin suunnittelijoineen viime vuoden helmikuussa New Yorkin muotiviikoille. Projektista luettiin ja kuultiin eri mediakanavien kautta yhteensä yli seitsemän miljoonaa kertaa täällä Suomessa ja Atlantin toisella puolen. New Yorkin jälkeen Palonin myymälä tuotti voittoa. Vuokrasin Palonin suunnittelijoille työtilaa myymälää vastapäätä.

Muotikuvaaja Maria Baranova kuvasi Palonin tuotteita New Yorkin maisemissa. Mekko: MUKA VA / Anna Mattelmäki ja Emilia Kiialainen / Tampere. Huivi: Linda Sipilä / Seinäjoki. Laukku: RARA / Veera Tuominen / Riihimäki-Helsinki. Korvakorut: TOHONO / Anna Talvi ja Nadia Kuu / Helsinki. Kengät: Emmi Malmström / Helsinki.

Muotikuvaaja Maria Baranova kuvasi Palonin tuotteita New Yorkin maisemissa.
Mekko: MUKA VA / Anna Mattelmäki ja Emilia Kiialainen / Tampere.
Huivi: Linda Sipilä / Seinäjoki. Laukku: RARA / Veera Tuominen / Riihimäki-Helsinki.
Korvakorut: TOHONO / Anna Talvi ja Nadia Kuu / Helsinki.
Kengät: Emmi Malmström / Helsinki.

Sitten tuli kesä ja Palonin myymälän sisäpihan julkisivuremontti. Kuukausi piikkausmelua, kaksi kuukautta kestämätöntä kuumuutta. Myynnin lisäksi Paloni menetti asiakkaita, joita ei koskaan saatu takaisin. Samaan aikaan talouden epävarmuus sai ihmiset yhä varovaisemmiksi. Kun rahaa ei ole, on vaikeaa tukea kannattamiaan vaihtoehtoja muuten kuin Facebook-linkkejä jakamalla. Palonin alkuvuoden myynnin 97%:n kasvu kääntyi 17%:n laskuun edellisvuoteen verrattuna. Joulukuussa Paloniin tuli miesasiakkaita ostamaan joululahjoja tyttöystävilleen, jotka toivoivat ”mitä tahansa tästä kaupasta”. Mutta joulumyyntikään ei pelastanut.

Palonin myymälä sulkeutuu 25.2.2014, koska muita vaihtoehtoja ei enää ole. Konkurssi voidaan vielä välttää täpärästi. Jos tämä onnistuu, jatkan Palonin toimintaa niiltä osin kuin se on ollut kannattavaa eli nettikaupan, tapahtuma- ja messumyynnin, pop up -kauppojen sekä pr-tempausten muodossa. Haluaisin edelleen tuoda näiden piilotettujen kykyjemme tuotteet ihmisten tietoisuuteen ja saataville. Konkurssin välttäminen vaatii kahta asiaa:

1)   Myyntiä loppuajalta saadaan vähintään 23 978€.

2)   Palonin vuokraamiin työtiloihin (kaksi työhuonetta à 40 m2, 500€/huone/kk, WC ja keittiö jaetut) Eerikinkatu 12:n sisäpihalle löydetään uudet vuokralaiset. Toinen huone on kokonaan vapaa 1.2.2014 alkaen ja sopii myös jaettavaksi. Toisesta huoneesta puolet on vapaana yhdelle tai kahdelle yksin työskentelevälle 1.2.2014 alkaen. Sen toista puolikasta käyttävät Ainokaisen suunnittelija Netta Kervinen ja First Crushin suunnittelija Mari Himmanen.

amon ja Jussi Salmisen sekä heidän assistenttiensa työskentelystä.

Joulukuussa Palonin työhuoneella valmistettiin pukuja tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanottoon.
Tässä luova tauko Outi Pyyn, Mert Otsamon ja Jussi Salmisen sekä heidän assistenttiensa työskentelystä.

Tämän kirjoituksen julkaisusta alkaen jäljellä on 31 myymälän aukiolopäivää. Loppuunmyynnin aikatauluja ja muita yksityiskohtia voi seurata Facebook-tapahtumasta. Tulen pitämään kaikki seuraajamme ja ystävämme ajan tasalla myynnin karttumisesta ja työtilojen tilanteesta Facebook-sivumme kautta loppuun saakka. Jokainen ostos ratkaisee – ei pelkästään Palonin kannalta, vaan myös lukuisten suunnittelijoiden, joiden elanto on suurelta osin kiinni Palonista. Vietto-ekomuotimerkin suunnittelija Minna Kaartinen muotoili tämän totuuden muotoon: ”Paloni on tuotteideni myyntipaikka. Kaikki muu on näpertelyä”.

Vieton neppareilla muunneltavat vaatteet ovat Palonin suosituimpia (nepparihame 109€, nepparipaita 149€). Niissä käytettävä trikoo valmistetaan Orivedellä Orneuleen neulomossa. Vaatteet suunnittelee Minna Kaartinen Helsingissä. Ompelussa auttaa nykyään paikallinen ompelija Maarit Suvinen, sillä Palonin myyntien myötä Minna ole enää viimeisen vuoden aikana pystynyt valmistamaan kaikkia tuotteitaan itse. (Kuvat: Jaana Björklund.)

Vieton neppareilla muunneltavat vaatteet ovat Palonin suosituimpia (nepparihame 109€, nepparipaita 149€).
Niissä käytettävä trikoo valmistetaan Orivedellä Orneuleen neulomossa.
Vaatteet suunnittelee Minna Kaartinen Helsingissä. Ompelussa auttaa nykyään paikallinen ompelija Maarit Suvinen,
sillä Palonin myyntien myötä Minna ole enää viimeisen vuoden aikana pystynyt valmistamaan kaikkia tuotteitaan itse.
(Kuvat: Jaana Björklund.)

Palonia perustaessani hain starttirahaa. Liiketoimintasuunnitelman tutkimisen ja puolentoista tunnin haastattelun jälkeen käsittelijä totesi voivansa harkita tuen myöntämistä säälistä. Ehkä se oli vitsi. En nauranut, enkä saanut starttirahaa. Sääliä en edelleenkään tarvitse. Jos joku haluaa minua kiittää tekemästäni työstä, niin tämän vuoden joululahjojen ja vaatekaapin täydentäminen Palonista on siihen parempi keino kuin harmittelu.

Moni jää kaipaamaan Palonin tunnelmallista konseptimyymälää – minä varsinkin. Löysin potentiaalini ja tulin itsekseni osoitteessa Eerikinkatu 7. Siitä kiitollisena tanssin nyt rakkaan pikkutyttöni kanssa kiitostanssin elämälle kodissa, josta luovumme.

Minna Särelä
Paloni

+358 50 589 4131 | minna.sarela@paloni.fi
Eerikinkatu 7, Helsinki | www.paloni.fi | www.facebook.com/paloni.fi
Instagram: @palonilife

 

 

Paloni Designer interview: Netta Kervinen / Ainokainen

Pictures: Ainokainen collection: Roots and bonds, Photo: Nadi Hammouda, Suada @ Paparazzi,  MUAH: Kata Niemi,  Style and design: Netta Kervinen / Ainokainen

Photo: Nadi Hammouda

How would you describe yourself in one sentence?
I`m a playful, strong-willed and sensitive person with a huge passion to create.

How would you describe your label in five words?
Unique, soulful, ecological, beautiful, mystical.

Why handmade / locally produced?
Making products with my own hands is very important to me. It gives me a deeper connection to the materials and the products I`m making. It also gives me artistic freedom to do many kinds of variations in decorations and colors. Making things by hand, I feel being a part of a long line of artisans.  All Ainokainen products are made locally, in Helsinki by me, except the knitwear, wich is made in Kotka, my hometown.

Pictures: Ainokainen collection: Roots and bonds, Photo: Nadi Hammouda, Suada @ Paparazzi, MUAH: Kata Niemi,  Style and design: Netta Kervinen / Ainokainen

Photo: Nadi Hammouda

How are Ainokainen products ethical / ecological and what does this mean to you?
Ainokainen uses as much as possible carefully selected recycled, vintage and surplus materials. I want to make something beautiful and useful out of something that already exists. Using recycled materials is my ecological choice and gives extra value to my products. It is very important for me to respect the nature, as well as human and animal rights in my work.

What are your most important sources of influence / inspiration?
Many things inspire me! It can be a good piece of music, something I suddenly see through a bus window, history, colors, nature, dreams, materials themselves. I also like forgotten places, such as abandoned houses. There are stories and influences everywhere. You just have to be open to capture them.

How has your experience as a Paloni designer been?
It has been fun to be a part of Paloni`s family of designers and a joy to get know Minna. I have also met many wonderful designers and got a great opportunity to participate the Paloni in NYC project with Ainokainen. I can`t wait what we will do next. Starting from June I have started leading lace jewellery courses at Paloni, so that is a new kind of inspiring co-operation. I think Paloni is the right place for Ainokainen.

Pictures: Ainokainen collection: Roots and bonds, Photo: Nadi Hammouda, Suada @ Paparazzi, MUAH: Kata Niemi,  Style and design: Netta Kervinen / Ainokainen

Photo: Nadi Hammouda

What’s the best piece of advice you’ve been given?
Listen to your intuition and follow it. Remember that no matter how big your project is, by doing it piece by piece, it will be finished. As they say, a field is sown one potato at a time.

Your words of advice for aspiring designers / artists?
Be clear about what you want, but at the same time remain open and be always ready to work your ass off. As one photographer whose course I attended told me: “Never think that you are finished. If you believe that you have nothing else to learn, you might as well quit.” He had heard this from his own teacher.

Pictures: Ainokainen collection: Roots and bonds, Photo: Nadi Hammouda, Suada @ Paparazzi, MUAH: Kata Niemi,  Style and design: Netta Kervinen / Ainokainen

Photo: Nadi Hammouda

What is the most memorable highlight of your career as a designer so far?
Every time I see an excited face looking at my designs, it  is a highlight for me. Other highlights have been Ainokainen’s first fashion show in Berlin Fashion Week in 2010, the Paloni in NYC project, taking part in a styling competition on TV last year, and getting media attention such as the cover of Voi Hyvin Magazine. Many musicians have also supported Ainokainen, for example Yona, Maija Vilkkumaa, Ona Kamu and Anna Inginmaa.

Please continue the following sentence: My passion is…
to create beautiful and interesting designs ecologically and ethically. I hope to bring joy and to spread the ecological message through my work.

Pictures: Ainokainen collection: Roots and bonds, Photo: Nadi Hammouda, Suada @ Paparazzi, MUAH: Kata Niemi,  Style and design: Netta Kervinen / Ainokainen

Photo: Nadi Hammouda

Pictures: Ainokainen collection: Roots and bonds
Photo: Nadi Hammouda
Suada @ Paparazzi
MUAH: Kata Niemi
Style and design: Netta Kervinen / Ainokainen

Designer Netta Kervinen (middle) with her colleague Paloni designers, Anna Talvi of TOHONO (left) and Mari Himmanen of First Crush (right)

Designer Netta Kervinen (middle) with her colleague Paloni designers, Anna Talvi of TOHONO (left) and
Mari Himmanen of First Crush (right)

Paloni Fashion Brunch at Klaus K

 Paloni at Klaus-K brunssi

What a weekend! On Friday night at midnight Paloni was still in a controlled chaos, and we were packing for our fashion show and pop-up at the design hotel Klaus K. 12 hours before showtime someone looking at it through the display window would probably not have guessed that in the middle of it all, having our pizza break with Outi Pyy, we were still going to get it all ready in time and rock big time just 12 hours later to a fully-booked Fashion Brunch audience.

The Paloni Fashion Brunch was by far the most popular of all Klaus K Fashion Brunches – guests were seated in two floors to get everyone in. We also had important VIP guests from Stella Harasek to Teemu Bling and Liisa Jokinen – all Finnish fashion influencers.

The show was – I must say – the most professional and inspiring Paloni has organized so far. Our team of top make-up artists, flower mohawks by Ch. Barck, and our nine models did an amazing job. I was so happy to hear Hertta Päivärinta comment that we succeeded in creating a whole picture and story out of Paloni’s designers’ collections with the show, and it didn’t look like detached parts put together. For that I also have to thank Outi Pyy with whom I already cooperated in making our pop-up in New York reality, and who now did the show styling with me.

Thank you to all of our customers who joined us for the brunch, to our fashion show team, thank you to all the designers who were involved and helped, and thank you Klaus K for this cooperation!

Paloni at Klaus K brunssi

Paloni at Klaus K brunssi

Paloni at Klaus K brunssi

Paloni at Klaus K brunssi

Paloni at Klaus K brunssi

Paloni at Klaus K brunssi

Paloni at Klaus K brunssi

Paloni at Klaus K brussi

Paloni at Klaus K brunssi

Paloni at Klaus K brunssi

Paloni at Klaus K brunssi

Paloni at Klaus K brunssi

Paloni at Klaus K brunssi

Paloni at Klaus K brunssi

Paloni at Klaus K brunssi

Paloni at Klaus K brunssi

Paloni at Klaus K brunssi

Paloni at Klaus K brunssi

Paloni at Klaus K brunssi

Paloni at Klaus K brunssi

Paloni at Klaus K brunssi

Here’s our fashion show team once more:

– Flower mohawks designed and realized by the flower shop Ch. Barck
– Spring-summer novelties from Paloni’s labels and designers, including a new addition to our designer team: Tyra Therman
– Make-up artists: Miia MagiaSenay Coco, Iris Ottilia and Kata Niemi
– Stylists: Minna Särelä and Outi Pyy
– Hair: Beda Haanperä and Veera Tuominen
– Models: Stephanie / Fondi, Jasmina / Fondi, Anna Talvi, Satu Pa / Fashion Unit, Elisa / Fashion Unit, Heidi Karjalainen, Janni Nurmi, Amélie, Milla / Modelboom

Ps. All pieces shown on the fashion show are from Paloni’s selections and available at our concept store at Eerikinkatu 7, Helsinki. Pictures by Juan Borra.

Minna / Paloni

Paloni at Klaus K’s Fashion Brunch

Paloni editorials by Maria Baranova

Paloni’s New York project initiated a new kind of, deeper and more intense cooperation with our designers. I’m curiously waiting where this cooperative energy will still lead, and this time it is creating an event at the Klaus K design hotel that I honestly believe will be something extraordinary.

Klaus K has marvelous three-hour brunches with an appetizer buffet, a warm main course and a dessert buffet. When this is combined with a fashion show, event and pop-up shop organized by Paloni together with our designers, nine models, top make-up artists, a master florist and a DJ, we have the Paloni Fashion Brunch.

So, if this all sounds interesting, welcome to our Fashion Brunch at Klaus K on Saturday, 13.4. from 12pm to 3pm. The price 38€ includes the brunch and all program. Reservations: 020 770 4714 tai sales@klauskhotel.com.

The music of the brunch and our fashion show is played by the DJ / milliner Fiona Timantti.

The fashion show to be seen during the brunch involves:
– Flower mohawks designed and realized by the flower shop Ch. Barck
– Spring-summer novelties from Paloni’s designers
– Make-up artists: Miia MagiaSenay Coco, Iris Ottilia and Kata Niemi
– Stylists: Minna Särelä ja Outi Pyy
– Hair: Beda Haanperä
– Models: Stephanie / Fondi, Jasmina / Fondi, Anna Talvi, Satu Pa / Fashion Unit, Elisa / Fashion Unit, Heidi Karjalainen, Janni Nurmi, Amélie, Milla / Modelboom

– Photography: Juan Borra

From Paloni’s brands / labels, you’ll find from the Fashion Brunch:
Olav / Jussi Salminen, Ainokainen / Netta Kervinen, TOHONO / Anna Talvi and Nadia Kuu, Vietto / Minna Kaartinen, Emmi MalmströmIdeakoru / Maarit Naakka, Fiona TimanttiBeloved / Päivi and Janne Brunou, Mari & Arrow / Mari Salmela and Janita Aro, MUKA VA / Emilia Kiialainen and Anna Mattelmäki, RARA / Veera Tuominen, PaaPii Design / Anniina Isokangas, POGOSTICK failure / Minna Rytkönen and Emmi Korhonen, Lempiväri / Elli Hukka, Sarita Koivukoski, Kiss kiss / Maiju Ahlgrén, Humbugi Asuste / Anni Jokinen, Kaino / Niina Sinisalo and Sanni Salonen, First Crush / Mari Himmanen, Dead Birds & Lionheart / Maria Jokela and Anni Niemi, TAUKO / Mila Moisio and Kaisa Rissanen, Angel Iglesias2. Elämä / Yuan Long and Jaime De Vizcaya, Balabin Art & Design / Nikolai and Melitina Balabin, and OutsaPop Trashion / Outi Pyy.

This photo series by photographer Maria Baranova for Paloni in New York City shows a bit what to expect from us at the brunch. Styling by me and Outi Pyy, hair and makeup by Yenni-K Makeup Artist.

Paloni editorial by Maria Baranova

Paloni editorial by Maria Baranova

Paloni editorial by Maria Baranova

Paloni editorial by Maria Baranova

Paloni editorial by Maria Baranova

Paloni editorial by Maria Baranova

Ch. Barck

How I became a cover girl

Picture by Sami Perttilä. Knit tunic by Kaino, hat by Fiona Timantti, leggings by Kiss kiss and pattern of the crochet chain by Molla Mills. All from Paloni

Picture by Sami Perttilä. Knit tunic by Kaino, hat by Fiona Timantti, leggings by Kiss kiss
and pattern of the crochet chain by Molla Mills. All from Paloni.

Last autumn the photographer Sami Perttilä took this picture of me in Paloni for the Taito magazine. It turned out so nice that it then was chosen as the official campaign picture of the Taito Group‘s Anniversary of Finnish Crafts 2013. Was quite freaky when a friend of mine sent me a picture of the Taito shop display window in Jyväskylä and wrote: “I bumped into a giant you in the middle of one of Jyväskylä’s main streets. :D” I have also spotted myself from the Taito Group’s exhibition booth and brochures.

Taito

Now the very same picture is nominated with two other pictures as a finalist to become “The Lifestyle picture of the Year” in the competition “Aikakauslehtikilpailu EDIT” by the Finnish Periodical Publishers’ Association (FPPA). The winner will be announced TODAY! Can’t wait to hear the results. The list of all categories and nominees can be found from here.

So what actually made me a cover girl and a campaign face? An exceptionally talented photographer who was able to capture the essence of finding peace and tranquility through handicrafts. Sami Perttilä is a Finnish freelance photographer, fun to work with and available for many kinds of photography projects. You’ll find his contacts from here.

Minna / Paloni

Designers of the Month: Sanni Salonen & Niina Sinisalo / Kaino

Anni Hautala wearing a Kaino Rose tunic on The Voice morning show

Anni Hautala wearing a Kaino Rose tunic on The Voice morning show

How would you describe yourself in one sentence?
We’re two innovative young women with faith in intuition, a yearning for beauty, and a healthy dose of recklessness –  plus a chronic shortage of time owing to an overflow of ideas.

How would you describe your label in five words?
Comfortable, beautiful, nostalgic, timeless, unique.

Why handmade / locally produced?
Simply because it’s more fun, more personal, more environment-friendly, more individual, smarter, more genuine, more soulful… And also because it allows us more opportunity to express ourselves as designers.

How are Kaino products ethical / ecological and what does this mean to you?
Both of us are friends of nature with common sense. In our products we favor pure natural materials such as cotton and merino wool, and most of the new yarn used is organically produced. We seem to have a tendency for hoarding and have difficulty in parting with anything that might prove useful someday. As a result, our production facility is sometimes about to burst with leftover knit, which we then use to create new products: pouches, potholders, quilts, jewelry… However, it’s impossible for us to utilize all the excess material generated during production so we also donate and sell it to craftspeople. The point is not to take any usable material to the landfill.

What are your most important sources of influence / inspiration?
Imagination, art, childhood, granny’s house, dreams, nature – new ideas can actually spring from anything! We play with the original idea until it gets refined into a finished product. Both of us bring our own vision and competence into the process and work it together into a seamless weave. We both have strong,  somewhat differing visions, but each new product is still a joint creation.

Member of Finland's Parliament Kristiina Salonen wearing a Kaino evening gown for Finland's Independence Day
 Reception. Picture by Jenni Gästgivar / Iltalehti. http://www.iltalehti.fi/linnanjuhlat/201212070011831_lj.shtml

How has your experience as a Paloni designer been?
During the past six months of cooperation we have only had positive experiences. It’s an honour to be among Paloni’s talented craftspeople and designers, and cooperation with Minna is smooth. They’re a great, inspiring bunch that enhance our faith in our own work.

What’s the best piece of advice you’ve been given?
Stay true to yourself and your vision.” Especially in the very beginning we were far too susceptible to the comments and opinions of others; it was a struggle to recognize our own voice and obey it.

Your words of advice for aspiring designers / artists?
Success consists of three parts, all equally important: head, heart and elbow grease. No matter how great your vision, success always entails work – even futile work – and sacrifice and disappointments, and you must be prepared for that. On the other hand: the more you strive, the greater the value and satisfaction you get from your achievement.

What is the most memorable highlight of your career as a designer so far?
It’s difficult to name just one: during our three years of the Kaino adventure, there have been many achievements that may seem inconsequential, but for us they’ve been priceless. Most of them begin with the words ”the first”: the first official fashion collection, the first dealership, the first Kaino appearance on TV, the first ball gown at the Independence Day Reception at the Presidential Palace (that’s right!)…

Please continue the following sentence: Our passion is…
…to produce Kaino garments with soul, sensitivity and a strong will – and see how far it’ll take us!

Sanni Salonen and Niina Salonen with their Kaino Spring-Summer 2013 collection on its way to New York

Sanni Salonen and Niina Salonen with their Kaino Spring-Summer 2013 collection on its way to New York

Vietto shows and grows

When buying an independent designer’s works, your every purchase counts and makes a difference. And when many customers acknowledge the talent of a designer and buy her/his items, that makes a huge difference. Vietto, the eco-fashion label by Minna Kaartinen from Helsinki, is the first of Paloni’s labels to grow its team solely because of sales at Paloni. On our hang tags for Vietto, there’s now a new name in addition to the designer: cutting and sewing is now partly done with the help of Maarit Suvinen, also from Helsinki.

Our customers are not the only ones who have acknowledged Minna’s talent lately. Her organic cotton turban – for which the material, by the way, is cut waste of Kaino, another of our labels – has been featured in blogs from the US to Russia. The turban has been so popular that Kaino should make more garments to be able to send Minna more material…

Vietto organic cotton turban
Picture by http://xthecoldfrontx.tumblr.com/

The Vietto transformable winter coat was photographed for the latest issue of REVS magazine. I got the chance to celebrate the launch of the magazine with her.

REVS

The picture by Federico Cabrera is stunning, don’t you think? (Styling: Heidi Marika Urpalainen, make-up & hair: Emilie Tuuminen, model: Minna Puro.)

The picture by Federico Cabrera

Thank you to all of our customers for making it possible for our talented designers to do the work they were meant to do! You’re the ones turning their dreams into reality.

Minna / Paloni

Merry Christmas!

I couldn’t run Paloni without the help of my family – or at least many things would be left undone and it all wouldn’t be the same at all.

When we organize courses and workshops at our store, it’s usually my mom who takes care of the catering. Her special are the roasted cinnamon almonds. Many of our customers have already asked for the recipe, so as a Christmas gift to our customers and friends, I decided to share it to you all.

With this recipe, I want to wish you all a very joyful and relaxed Christmas! I hope that you, like I, have the chance to spend some relaxing time with your families.

Roasted cinnamon almonds
 

Paahdetut kanelimantelit

3 dl kuorimattomia manteita
2 rkl hunajaa
2 rkl vettä
2 tl rypsiöljyä
1/2 dl sokeria
2 tl kanelia
1/2 tl suolaa

Levitä mantelit leivinpaperilla päällystetylle pellille ja paahda 225 asteisessa uunissa n 10 min (meidän uunissa n 5-7 min). Hämmentele manteleita aika ajoin ja ole tarkkana, etteivät mantelit kärvähdä. Kun mantelit ovat kullanruskeita ja tuoksuvia, nosta pelti uunista.

Sekoita teflonkasarissa ( wokkipannu kätevä) hunaja, vesi ja öljy kiehumispisteeseen. Kun neste kiehuu, lisää mantelit. Sekoita ja anna kiehua n 5 min kunnes suurin osa nesteestä on imeytynyt manteleihin. Nosta mantelit vatiin, jossa on puolet sokeri-kaneli-suolaseoksesta. Kierittele manteleita seoksessa ja ripottele loput sokeriseoksesta päälle.

Jäähdytä mantelit ja irroittele niitä toisistaan leivinpaperin päällä. Herkkusi ovat valmiita nautittaviksi!

——————

Roasted cinnamon almonds

3 dl almonds (un-peeled)
2 table spoons honey
2 table spoons water
2 tea spoons canola oil
1/2 dl sugar
2 tea spoons cinnamon (minced)
1/2 tea spoons salt

Spread the almonds on a baking tray and roast in the oven at 225 degrees Celsius for about 10 minutes (or for a bit shorter time, 5-7 minutes, if the oven is effective). Stir the almonds once in a while and be careful that they don’t burn. When the almonds have a nice amber color and smell good, take the tray out from the oven.

Mix honey, water and oil in a frying pan (a wok pan is handy) and heat up until it boils. Then add the almonds. Mix and let boil for about 5 minutes or until most of the liquid has been absorbed by the almonds.

Mix half of the sugar and cinnamon powder in a bowl, and add the almonds. Roll the almonds in the mix, then add the other half of the sugar and cinnamon powder to the top.

Let the almonds cool off, then pour them onto a tray / greaseproof paper, and separate them from each other. Your cinnamon almonds are ready to be served!

Minna / Paloni

Christmas card workshop @ Late Night Shopping

Late Night Shopping
 
The last Late Night Shopping evening of the year is here on Thursday. The theme couldn’t be anything else than Christmas, so let’s make it very Christmasy, shall we?

We have doors open until 9pm and we renew our free-entry Christmas card workshop from 6pm to 9pm. Also free glögg to all visitors and card crafters! Materials and a warm Christmas feeling are offered by us – just bring yourself.

Christmas card workshop

We love Tampere

Right after the opening party of the Ex Tempore Pop Up Shop at Kluuvi on Saturday evening, I continued to Paloni to prepare for the next day – I packed and inventoried all items for the Designtori joulu event in Tampere, finished after midnight and left home early the next morning to head to the next destination. Seems like sometimes (and lately a bit too often) my working days get over 12 hours long, but once again Tampere made it all worthwhile. There’s just the kind of energy at these Tampere events that is hard to describe. Maybe it’s because of the energy of the organizers (the Design on Tampere organization) or maybe it’s because there’s not too much of such events there yet. Whatever the reason, Tampere seems to like us, and we love it in return.

Paloni at Designtori joulu event in Tampere

Paloni at Designtori joulu event in Tampere

Paloni at Designtori joulu event in Tampere

Ex Tempore!

On Saturday we celebrated the opening of the Ex Tempore Pop Up Shop at Kluuvi shopping center, Helsinki. Ex Tempore brings together the most interesting uprising labels and designers for two weeks, until December 22nd.

The day before opening Ex Tempore I was first working at our concept store and at the same time packing for the pop up. I was a bit worried if I’d make it in time and get our department ready before the last doors of the shopping center were closed at 11pm, but luckily everything went smoothly. Jussi Salminen, the designer of Olav and the creative director of Ex Tempore, had done a great job in organizing everything and getting all the gear we all needed for building our departments.

This is how the place looked like the night before the opening at 10pm

This is how the place looked like the night before the opening at 10pm.

Along with the opening of Ex Tempore, we also presented Paloni’s new designer, the trashionista Outi Pyy. Her shredded shirts are now sold at Paloni’s department at Ex Tempore. Outi also talked at the opening party about the ideology of trashion and her brand new book. And yes, there was also some talk about the evening gown she designed and made from recycled leather jackets for the actress Laura Birn for the presidential reception on our Independence Day.

Jussi admiring at Outi's shredded shirts, while Outi shreds more

Jussi admiring at Outi's shredded shirts, while Outi shreds more.

Outi talks about trashion at the opening party of Ex Tempore

Outi talks about trashion at the opening party of Ex Tempore.

If you’re around Helsinki during this or next week, I recommend visiting this pop-up. At Paloni’s department we have e.g. Kaino knits, Emmi Malmström Shoes  Mari & Arrow jewellery, Vietto clothing and accessories, Min Goodie pot holders, 2. Elämä jewellery, Tauko dresses, POGOSTICK failure clothes and shopping bags and Ainokainen jewellery. And there’s also a bunch of other interesting labels at Ex Tempore: OlavDesign in a BoxHouse of PoViona BluSIPILÄ and Moiko.

Paloni at Ex Tempore
 
Paloni at Ex Tempore
 
Paloni at Ex Tempore
 
Paloni at Ex Tempore
 
Minna / Paloni

Paloni goes Kluuvi!

This is so exciting! Tomorrow the Ex Tempore Pop Up Shop opens at the shopping center Kluuvi, and Paloni will be there with a bunch of other interesting and upcoming labels and designers.

 Ex Tempore Pop Up Shop

So, for the coming two weeks, this will be the place to find the coolest Christmas gift (for yourself or) for your dear ones. Ex Tempore will be open every day starting from tomorrow, Saturday Dec. 8th until Saturday Dec. 22nd. It’s located on Kluuvi’s second floor.

We also have other very exciting news: we have a new designer whose creations will be for sale at Paloni for the first time at Ex Tempore. She is also known as an international blogger and as an author, and as a pioneer of making and promoting do-it-yourself high-fashion out of recycled materials. I’m sure many of you already guess who I’m talking about. Yes, she is the trashionista Outi Pyy, the blogger from behind OutsaPop Trashion and the author of the brand new book Trashion!  So, among all the other items at Ex Tempore, you’ll find Outi’s shredded shirts by the label OutsaPop Trashion. Starting from next week, you’ll also find them from Paloni’s concept store at Eerikinkatu.

Outi Pyy in her shredded shirt. Picture by Hanne Granberg

 Outi Pyy in her shredded shirt. Picture by Hanne Granberg for City.fi.

Tomorrow you also have the chance to hear a bit more about trashion and to meet Outi in person. She will be at Ex Tempore giving a presentation about the backgrounds and ideology of her book at 4pm (free entry!) after which you’ll have the chance to buy a signed copy of her book (35€). The book is amazing, and I’ve wrote about it before, here.

Hope to see you at Ex Tempore – if not tomorrow, then during the coming weeks!

Minna / Paloni

SIPILÄ dress and Finland’s former president on TV

The journalist Hannamari Hoikkala has just interviewed Finland’s former president Mrs. Tarja Halonen about the Finlandia prize and about tomorrow’s Independence Day on Finnish national TV. Hannamari dignified the occasion by wearing handmade Finnish design from Paloni – a SIPILÄ print dress by Linda Sipilä. The dress is also available on our online store.

Hannamari Hoikkala, Linda Sipilä
 
Hannamari Hoikkala, Linda Sipilä 2

Work practice program at Paloni

This week, I had two lovely girls doing their work practice program at Paloni. Thank you Eevi and Linnea for all of your help and hard work!

As a part of their week’s schedule, I asked the girls to write a small story of how their week was so that they could also share their experience with all of you. The story is below.

If you are looking for a place to do work practice or internship, we’re always open for new suggestions and cooperation possibilities. Internships can also be arranged so that the student can work a part of the time at Paloni, and the rest with our designers.

Love,
Minna / Paloni
—————————————————————————————–

Hi, we’re Eevi Komaro and Linnea Kivelä, two nine-graders from Lauttasaaren Yhteiskoulu. We had a five-day-long work practice program at Paloni.

We started on Monday November 19th at about 9 o’clock. We had to come earlier so we had time to sort the shop that was pretty messy after last week’s fairs. We inventoried the shop’s products and took them to their own places.  By 11 o’clock when the shop opened, it already looked like a shop again. We continued inventory and put products on display until 3 pm when our workday ended.

On Tuesday we packed a closet for Glorian Koti magazine’s photoshoot A funny moment was when a deliveryman came to fetch the 2,5 metres high closet by  bicycle. Later, two men came to get the closet with a delivery van.
 
a closet for Glorian Koti magazine's photoshoot
 
The end of our day we spent rolling a 30 kilos pile of carpet rag into rolls for the evening’s crocheting course with Molla Mills.
 
The end of our day we spent rolling a 30 kilos pile of carpet rag into rolls for the evening's crocheting course with Molla Mills
 
On Wednesday and Thursday we cleaned the shop from dust that had came from the carpet rags. Dusting all clothes, jewelry and other products took one day. The other day we washed windows and the floor.
 
On Wednesday and Thursday we cleaned the shop from dust that had came from the carpet rags. Dusting all clothes, jewelry and other products took one day. The other day we washed windows and the floor
 
On Friday, which was our last day at Paloni, we played errand boys. Our first mission was to buy two magazines from a kiosk. The man behind the desk laughed at us when we tried to find the right ones. Then we ran to buy silver and white masking ink buttons for the shop’s display window’s Christmas decorations. We also wrote this report about our work practise program.

We liked to work at Paloni, which is a very nice little shop full of lovely clothes, jewerly and stuff. We liked especially the jewerly. We were suprised that Paloni is so international that you really need English here.
It is nice that there is this kind of a shop that supports Finnish designers, is ethical, ecological and stands out from the mass.

Eevi & Linnea

The super duper Saturday

Last Saturday was quite a day. Actually it was one of the busiest we’ve ever had. While our designer Elli Hukka was representing Paloni at the Design District Market at Vanha ylioppilastalo, our sushi chef Thomas was preparing international sushi rolls for our Restaurant day at Paloni, and I was running Paloni’s stand at the huge event Suomen kädentaidot in Tampere.

The preparations for this weekend had already started many weeks back when our designers made the products for the markets and when we started planning on the Restaurant day with Thomas. Our stand was built at Tampere on Thursday, and I drove there with the rest of the products that same night. Luckily the PaaPii toys kept me company on the way, although some of them were already sleeping…

PaaPii at Paloni
 
Building a stand (especially if you want to stand out with it) and taking all the products to such a big event as Suomen kädentaidot with its 36.000+ visitors and three halls is not something I wouldn’t call a small task. But it’s always worth the effort. I get a big dose of energy from these events, from meeting all those old and new friends of Paloni’s.

Paloni at Suomen Kädentaidot 2012, Tampere
 
There was one person that I especially enjoyed meeting at the fair, as I’ve admired her work for a long time. Anu Harkki, the editor-in-chief of the brand new mook (book/magazine) Koto living, fell in love with the Vietto Neppari dress that was presented to the customers for the very first time ever at this event. The next day Anu wore the dress as she was giving crafting tips on the “Idea stage”, and we soon run out of the dresses… Luckily the designer Minna Kaartinen is already preparing a new set of them to Paloni.

Anu Harkki, the editor-in-chief of the brand new mook Koto living, fell in love with the Vietto Neppari dress
 
Anu Harkki, the editor-in-chief of the brand new mook Koto living, fell in love with the Vietto Neppari dress 2
 
But while all this was taking place in Tampere, the most patient clients of our International Sushi Kitchen waited for 45 minutes while our chef Thomas was preparing more sushi for them. The restaurant run out of sushi a couple of times during the evening, but Thomas persistently made more and kept the restaurant open until the promised 7pm.
 
Molla Mills & Thomas Tsang - The international sushi kitchen
 
Molla Mills & Thomas Tsang - The international sushi kitchen
 
Thank you to all who visited the restaurant! It’s always great to have such a buzz in here, and to do something unexpected together. My big thank you also goes to Molla Mills for running the restaurant, and for our chef Thomas who made it all possible, came all the way from Amsterdam just to have this restaurant at Paloni and prepared all the delicious sushi in an apartment hotel kitchen. Like my mom said: “I’ve seen quite much, but this is utopia for me.” You guys made utopia reality.
 
Molla Mills & Thomas Tsang - The international sushi kitchen
 
Molla Mills & Thomas Tsang - The international sushi kitchen
 
Molla Mills & Thomas Tsang - The international sushi kitchen
 
Molla Mills & Thomas Tsang - The international sushi kitchen
 
Minna / Paloni

At the NRJ Fashion Night

Regards from the NRJ Fashion Night! A spectacle fashion show with live music by Don Johnson Big Band, The 69 Eyes and The Rasmus is always a pleasure to see and experience, but still the most interesting part of this event was seeing the finalists of the NRJ Fashion Awards.

A busy catwalk & The Rasmus playing

A busy catwalk & The Rasmus playing.

The NRJ Fashion Awards is a competition for the Finnish fashion designer students, the future stars. Such competitions are from my point of view very much needed. They bring to the front new talents. I’m sure the most important benefit for the winners is not the financial prize, but the visibility they get and the new connections and networks they build.

The winner of this year was Varpu Rapeli, a fashion designer student from Lahti University of Applied Sciences. The judges had been unanimous, and it already tells something. The winning concept was called Nightlights and included two knitted outfits. The clue of the all-black creations was in the surprising cuts, shapes and combining sleek, unfinished, matte and shining surfaces to create an entity that seemed simple and dark from far, but was in fact full of textures and details. I will follow Varpu’s future conquests with a deep interest.

Varpu Rapeli's Nightlights on the stage. Picture by NRJ

Varpu Rapeli's Nightlights on the stage. Picture by NRJ.

There was one competitor whose works I had paid special attention to already before the competition: Lotta Astrid. Even though her works didn’t make it to the top three, I see a lot of potential. (I think it also must have affected the result that Lotta is first and foremost a shoe designer whereas the other finalists were clothing designers, and the clue of Lotta’s outfits was the shoes. The main purpose of the clean-lined clothes seemed to be to accent the idiom of the shoes.) Lotta’s shoes seemed nothing like sewn together, but rather carved into their dynamic form. Lotta has also spoken for slow shoe design and sustainability in footwear designing and manufacturing, e.g. on the Modin magazine. I respect that.

Good Omens by Lotta Astrid, picture by Lotta Astrid

Good Omens by Lotta Astrid, picture by Lotta Astrid.

And of course there’s always the after-party, and if and when it’s good, the after-after-party. This time it was especially good! 🙂 I enjoyed the evening in a Viuhka dress by Tauko (available at Paloni in all sizes, price 245€, designed and made from recycled fabrics by Mila Moisio & Kaisa Rissanen, sewing by Satu Korhonen in Helsinki). I paired it with 2.elämä Design’s jewellery (also from Paloni), my Kennel&Schmenger shoes and  a flee-market find scarf.

Minna Särelä and a Viuhka dress by Tauko
 
Thank you to NRJ for the competition & show, and to Steffi for the after-party!
 
Minna / Paloni

The International Sushi Kitchen comes to Paloni

Sometimes the world just surprises me. It’s full of funny coincidences when you give them the chance to happen.

Some weeks ago, I got a message through Facebook. A man called Thomas Tsang had noticed the handicraft workshops that we organize at Paloni with Molla Mills, and wanted to ask about the possibility of organizing a sushi-making workshop here. After a few messages, we concluded that we have an idea for the next Restaurant Day.

Only some weeks later, the man sent a note that he will come to Paloni so we can discuss the details of our plan. And soon he was standing in front of me.

I learned that he was born in Hong Kong, but moved to California to study. There he learned the skills of making sushi at a local restaurant, run by a Japanese chef who had his restaurant in NY City before opening one in California. Now Thomas lives in Amsterdam and runs his own dentistry clinic – such a funny combination with his personal passion for food! But making food is still a central part of his life, and his specialty is combining pan-Asian influences with western cookery.

Thomas Tsang, the international chef for Paloni's next Restaurant Day

Thomas Tsang, the international chef for Paloni's next Restaurant Day

So, on the next Restaurant Day, Paloni will turn into the International Sushi Kitchen, and serve an international sushi set with 2 pieces of each of the following:

1) California roll (an American version of sushi with crab meat & avocado)
2) Futo maki (a very traditional Japanese sushi with egg & veggies), and
3) Korean “Kim chee” roll.

The set will cost 5 euros. The restaurant will be open on Saturday November 17th from 4pm to 7pm at Paloni, and Thomas will prepare to serve to about 120 lucky customers. No prior reservations needed – first come, first served.

And the most funny thing was that when Thomas was here, I told him where to find Molla Mills, the actual person and designers whose work he had followed through the internet, and now the conclusion is that our restaurant will have a very charming and lovely waitress and assistant – Molla Mills that is.

Korean Kim Chee (or "kimchi") rolls with brown sushi rice and black sesame seeds. This version is made with vegan fermented cabbage. It's spicy and may contain higher levels of live lactobacilli (a healthy bacteria) than yoghourt

Korean Kim Chee (or "kimchi") rolls with brown sushi rice and black sesame seeds.
This version is made with vegan fermented cabbage. It's spicy and may contain
higher levels of live lactobacilli (a healthy bacteria) than yoghourt.

Futo rolls with egg and mixed veggies

Futo rolls with egg and mixed veggies.

California rolls with avocado, crab meat and wasabi sesame seed topping.

Ps. To take a look at how our previous Restaurant Days have turned out, see here for the Picnic in Ghana and here for the Savolaiskahvila Lorraus.

Minna / Paloni

Dressing up Elina from Big Brother Talk Show

Kaino and Emmi Malmström at Big Brother

Picture by Vesa Silver

Stylists and bloggers are some magicians. They have the power to bring to the public new phenomena, trends, designers and labels that we should know about, but yet don’t. The magic is that these are the people who can make the decisive difference in a beginning designer’s career, when there’s no resources to buy visibility, by offering that visibility for products that deserve it.

I got to meet the stylist Vesa Silver at the “I love me” trade fair a week ago. Vesa’s style sometimes brings to my mind a modern city warrior, but it turned out that in person Vesa is an easygoing person and fun to work with. His pro style-hunter eyes spotted the Emmi Malmström Shoes and Kaino rose tunics we had on our stand, and he asked for a photoshoot cooperation for a TV show: for dressing up Elina Viitanen, the hostess of the Big Brother Talk Show. And of course I agreed. (You don’t say no to Vesa. Unless you’re very stupid, which I try to avoid, eh.) Even though I’m not the designer, I always feel a deep gratitude on behalf of the designers when their work is noted by a rock hard professional.

Last Sunday the live program was shown on SubTV. The designers commented on their Facebook accounts the feelings of seeing things they’ve made on the TV. And Vesa Silver twiited and shared pictures of the outfit on the social media.

Thank you Vesa Silver! Thank you designers Emmi Malmström, Niina Sinisalo and Sanni Salonen for creating so beautiful things to Paloni’s customers!

Kaino at Big Brother

Picture by Vesa Silver

Minna / Paloni

Regards from I love me / Muotimessut

Regards from I love me - Muotimessut
 
Sometimes when learning things through experience and feeling like having to learn so much all the time, I wish I had some experience from the fashion industry before opening Paloni. But then, I also think it’s my biggest asset that I don’t have it. It has freed me from doing things like everyone else.

But there is one huge endless learning process that’s universally the same, whatever the industry sector in question: networking. An entrepreneur doesn’t need to know everything, but one should know the people who know. When this network of networked people starts to grow, things become easier, and in many cases also much funnier. There’s so nice and interesting people in and around the design and fashion scenes that I’ve enjoyed getting to know!

Outi Pyy
 
When we participated the “I love me” event (Muotimessut) a week ago, our stand was a part of the Design District Helsinki joint stand. This network is one of the valuable networking and cooperation channels for the best design stores in Helsinki. We also cooperated with the author Outi Pyy whose book Trashion! was for sale at our stand, and Outi was there to sign the copies. A big thank you both to Aino Vepsäläinen from Design District Helsinki and for Outi Pyy for making our participation at the event possible and special!

Minna / Paloni

Eva & Manu in cooperation with Paloni

Eva & Manu performing at Paloni's birthday party

Eva & Manu performing at Paloni's birthday party

When Paloni celebrated its first birthday last June, the French-Finnish duo Eva & Manu was a natural choice for that special evening’s performers. Their extraordinary story of traveling across Europe and creating their own music, and then turning that journey and its music into a debut album is just so inspiring. I think these musical talents are a good example of what it means to follow your passion, and how dreams can come true when you do what you want to do, and give your whole heart to it. You can read more about this amazing story from Eva’s and Manu’s blog Travel in music.

We had some good time at Paloni's birthday with Eva & Manu
We had some good time at Paloni's birthday with Eva & Manu

Yesterday, I got the second chance to listen to the music by Eva & Manu live – they had their first gig performing their album songs with a band at the club Tavastia here in Helsinki. I love the perfectly beautiful music by this duo, but this time I also had a special reason for going to the gig – I anticipated that Eva would be wearing something from Paloni on the stage.

And she did. The Vietto Kimono top with printed sleeves. Maybe I’m subjective to say, but I think the natural white top really made her the center of all attention on the stage on the spotlights, and the flowy sleeves with printed details made each movement a part of the show – playing the keyboard and asking the audience to join a song with her hands.

Eva & Manu, The Vietto Kimono top with printed sleeves
Eva & Manu, The Vietto Kimono top with printed sleeves
Eva & Manu, The Vietto Kimono top with printed sleeves

Picture by Minna Kaartinen

It also happened that yesterday Minna Kaartinen, the designer of the label Vietto, brought a similar Kimono top to Paloni, only with different colors. Looks just as good to me!

Vietto Kimono Top

Minna / Paloni

Designer of the Month: Charlotte Cooper / Hoo Hats

Designer of the Month: Charlotte Cooper / Hoo Hats
 
How would you describe yourself in one sentence?
I’m a wry, warm-hearted, endearing, slightly compulsive & completely irreverent workaholic.

How would you describe your label in five words?
Clever, cozy, kind to the environment. Wait, that’s six.

Designer of the Month: Charlotte Cooper / Hoo Hats
 
Why handmade / locally produced?
I’m not a shopper. I’m just not. I have a really hard time getting excited about mass-manufactured clothing & other items. But get me in the middle of a huge craft fair like Portland’s Crafty Wonderland or Seattle’s Urban Craft Uprising I’ll go bonkers. There’s just something about the energy of wearing/carrying/using unique handmade items – you can’t help but feel proud of the maker, you feel lucky to be on the receiving end of someone else’s genius. Aside from all that, I simply love to create stuff. I never met a handmade project I didn’t fantasize about tackling (damn you, Pinterest!). If only there were 70 hours in a day…

How are Hoo Hats products ethical / ecological and what does this mean to you?
I’m devoted to the idea of upcyling. I’ve always hoarded leftover bits & pieces of this & that just in case they might prove useful someday ages & ages hence (you really should see my garage! ak!). When my family outgrows clothes, I give each item a once over & salvage what I can for future sewing projects before shipping off the rest to the local charity shop. And so when it came to producing my hats, it was obvious where I would turn for my source materials. Each Hoo Hat is crafted by hand from lovingly rescued wool sweaters that I score on periodic visits to Value Village & the like. In addition, the hats are lined with fleece made from recycled plastic bottles & the felt encircling the eyes are made from eco-felt. So, that’s what? –somewhere around 95% of these adorable hats are essentially saved from a landfill? That feels pretty good! And to top it off, I’ve found other fiber artists who are salvaging my scrap so I have virtually zero production waste. It’s really amazing.

What are your most important sources of influence / inspiration?
I’m inspired by my children. Hoo Hats was birthed at the start as a gift for my son, whose middle name “Shannon” -meaning “wise little owl”- inspired the entire effort. But generally speaking, being present day in & out with them has taught me that I don’t want a “real job” so long as they still love me more than anyone on earth & want to be near me. And so I’m motivated to continue creating here at home. I’m always dreaming up new brands & designs (all those beautiful scraps, you know!). The wool itself is awfully special too, I should note. There’s nothing like rich teal or rust orange cashmere to set me to daydreaming of all the possibilities….

 Left: The singer-songwriter Chisu posted a picture of herself wearing a Hoo Hat to her Facebook site last winter. Right: Fabrics waiting to become Hoo Hats.

Left: The singer-songwriter Chisu posted a picture of herself wearing a Hoo Hat to her Facebook site last winter. 
Right: Fabrics waiting to become Hoo Hats.

How has your experience as a Paloni designer been?
Fantastic! Minna is a pleasure to work with & I’m so flattered to have been given a place on the shelves of Paloni among the work of so many other amazing makers. It’s really been an honor.

What’s the best piece of advice you’ve been given?
Since my product is seasonal, things have a tendency to get completely nutty in my studio every autumn & I am known to mildly freak from time to time. A fellow designer friend who’s been doing this a whole lot longer reminds me not to take myself too seriously. No matter how crazy it gets & how important my deadlines may seem, they really are just hats. No one’s dying in line waiting to get one. It’s not like I’m curing cancer or anything. When I put everything in perspective like this I am better able to enjoy the process, despite the sometimes frantic pace. I’m doing this because I love it, after all.

Your words of advice for aspiring designers / artists?
Keep monkeying around until you find your niche. The trick is to create a product that people want, that you love to make, & that you can sell for a reasonable enough profit. If any one point on that triangle is missing, you’re going to have an awfully hard time making it work long term & enjoying the process in the meantime.

Designer of the Month: Charlotte Cooper / Hoo Hats
 
What is the most memorable highlight of your career as a designer so far?
Besides getting that first email from Paloni?:) I’d have to say it was something of a surprise when Etsy notified me that I’d be a featured artist in their Fall 2012 Look Book. 800,000 active sellers on Etsy & they pick me?! It was quite astonishing, really.

Please continue the following sentence: My passion is…
My passion is…to live each day to the fullest, as present as possible in the thrilling moments & the mundane alike –to be made happy by small things. If I’m doing that, I’m doing pretty good.

Trashion! is here

I’ve had the privilege of getting to know Outi Pyy, the woman behind the well-known blog OutsaPop Trashion. Outi is a pioneer of creating fashion out of recycled materials. She calls it aptly trashion (combining fashion and trash). On her blog, Outi shares the ideas of herself as well as those of others on creating the most hip styles out of already existing materials.

Outi’s ideology fits very well together with Paloni’s – the creativity, the eco-consciousness, the do-it-yourself culture, finding your own personal style, and the most important of all – following your passion. Outi’s passion shows in everything she does.

We started cooperation with Outi last summer by organizing evening courses with her at Paloni, where she instructed different do-it-yourself projects.

Outi showing her works and teaching trashion at Paloni.

Outi showing her works and teaching trashion at Paloni.

On the first course, we were shredding colored army surplus t-shirts and turning them into stunning flowy net-like creations. Outi calls it shredding therapy, and I very well understand why – it is therapeutic. And my own outcome from that evening has ever since been one of my favorite pieces.

Wearing my shredded shirt

Wearing my shredded shirt.

On our second Paloni & OutsaPop Trashion course, we turned boring blouses into their more fashionista versions by cutting out the shoulders and decorating the holes with zippers and pearls.

Upcycling in action: Outi cutting out the shoulders of a shirt.

Upcycling in action: Outi cutting out the shoulders of a shirt.

This project turned out to be more challenging, at least for me, and the outcome was something a bit different from the original plan… But like Outi says: “There are no mistakes in trashion, only unexpected outcomes”. Such a liberating thought that we could all apply to other areas of life, too…

Outi marking the place for cut-outs on Steffi's blouse.
Outi marking the place for cut-outs on Steffi's blouse.

Already for years, Outi has had the dream of turning her ideology and ideas into a book. Yesterday I was one of the very lucky guests celebrating the launch of Trashion!, the most interesting fashion book of the season. Yes, that’s right. After years of planning and working, collecting ideas and now turning them into stunning pictures and do-it-yourself instructions, Outi is the author of the brand new book called Trashion!

The book includes 28 projects with illustrated instructions, absolutely gorgeous pictures taken by Mikko Rasila, tips and inspiration for finding your own style, as well as useful information on how to be eco-consciously fashionable. The book is written in Finnish.

And here it is, on Paloni’s display window. Come get yours before they’re gone.

And here it is, on Paloni's display window. Come get yours before they're gone.
 
Outi will also be at Paloni’s stand at the I love me / Muotimessut event at the Helsinki Trade Fair Center on Saturday & Sunday 20. & 21.10. at 12:00. From there you can buy your Trashion! copy and get Outi’s signature on it. Our stand is a part of the Helsinki Design District joint stand, and our stand number is 5g21.

Go Outi! Go Trashion!

Minna / Paloni

Designer of the Month: Mari Himmanen / First Crush

Päivi wearing the First Crush Rea dress, made of two recycled men's shirts, and the Jenny Clutch, made of recycled paper & recycled leather. Right- Mari Himmanen, the designer of First Crush. Pictures by First Crush

Left: Päivi wearing the First Crush Rea dress, made of two recycled men's shirts, 
and the Jenny Clutch, made of recycled paper & recycled leather. 
Right: Mari Himmanen, the designer of First Crush. Pictures by First Crush.

How would you describe yourself in one sentence?
I’m a thoughtful and warm hearted person who easily gets excited by new things.

How would you describe your label in five words?
Unique, innovative, ecological, unconventional, timeless…

Why handmade / locally produced?
I love to make things with me own hands. It’s nice to see how your own creations come into existence step by step. It’s also important for me to give more eco friendly alternatives to costumers.

How are First Crush products ethical / ecological and what does this mean to you?
I use ecological materials as much as possible. In accessories recycled papers, eg. old music sheets and maps, are the main material. On my clothing collection, I use old men’s shirts to create innovative and timeless design for women.

As a designer I feel I have a responsibility and I try not to produce more new stuff into the world. Ecological values have always been close to my heart. Therefore it felt natural for me to start making items from ecological materials.

I also make every piece of the collection myself at my work room in Punavuori. It’s important for me that every piece of the First Crush collection is timeless and of good quality.

Heidi wearing First Crush Satu tunic, Jenny clutch and Karuselli earrings. The Karuselli earrings, made from recycled music notes

Left: Heidi wearing First Crush Satu tunic, Jenny clutch and Karuselli earrings. 
Right: the Karuselli earrings, made from recycled music notes.

What are your most important sources of influence / inspiration?  I get my inspiration from everything I see. It’s a process that goes on all the time. I love the coincidence of life!

How has your experience as a Paloni designer been?
Totally great and awesome! Paloni is one of my favorite shops in Helsinki. Minna, the owner and founder of Paloni, is a wonderful person who has an eye for style and trends.

What’s the best piece of advice you’ve been given?
I’ve always liked to do things on my own way. Therefore I’m not really sure if I ever listened to any kind of advice. Working with your own brand is though and exiting at the same time. I like to share things with my family and closest ones. I’m lucky to have good friends and people in my life who support me.  <3

Your words of advice for aspiring designers / artists?
Find your own style, believe in your dreams and never give up.

What is the most memorable highlight of your career as a designer so far?
Getting a work room with other creative designers in 2010 has been one of the best things. Also the same year the TV channel MTV3 showed my bag in the news and that was really cool.

Please continue the following sentence: My passion is…
to be creative, do what I love and enjoy it!

Note from the editor: Paloni and First Crush organize an evening course on making earrings and necklaces from recycled leather on Tuesday 23.10. from 6pm to 8pm. The price of the course 19€ / person includes materials for making a pair of earrings and a necklace in your chosen color, plus tuition by Mari herself, and some snacks to keep us going. Eva from the duet Eva & Manu participated this course this summer. Below you can see her stunning outcome. To reserve your seat to the course, just join the event on Facebook. Payment at the event.

Eva from the duet Eva & Manu participated this course this summer. Below you can see her stunning outcome

Designtori Tampere

Paloni will take part in the Designtori sales event in Tampere city on Sunday, September 2nd. It’s an outside event, with lots of interesting Finnish brands, designers and shops selling their latest designs.

Some practical notes to people who’d like to visit, based on the experience from our past events organized by Design on Tampere:

Bring cash. We will take our card payment terminal with us, but I’m guessing that most sellers will only accept cash.

Be on time. The best stuff is sold first, and the stocks of the sellers are limited. Usually there’s a queue to these events.

In case of pouring rain and lightning, stay at home. The event will be cancelled if the weather is unbearable. But let’s hope it’s not!

Desingtori Tampere

 

I’m planning to take a versatile array of our designers’ items  to this event – something Finnish, something from abroad, jewelry and small gift items, but also clothing. At least we will bring Kiss kiss art tights and leggings, Mari & Arrow jewelry, PaaPii Design toys and DIY kits, Beloved tea spoon keyrings, SIPILÄ clothing and 2. Elämä jewelry and accessories. Hope to see you there!

The event is also on Facebook.

<3 Minna / Paloni

The graffiti project that got out of hands

It all started from a suggestion by Virve Miettinen from the Keskustakirjasto 2017 project. They wanted to take part in the Knit’n’Tag event in Helsinki, where the trees of Ruttopuisto aka Vanhan kirkon puisto in Helsinki would be decorated with knitted and crochet graffitis. And since all the best things in life are done together, Virve thought this should also be a cooperation project.

And so it became one. Molla Mills (one of Paloni’s designers, Mari Leppälä) designed and made instructions for a crochet chain. The contrast between the soft material and the associations related to chains is visually addictive. Paloni got involved and started organizing workshops together with Molla – on three weekends at the Pavilion, and on the Restaurant Day as a picnic on Paloni’s floor. Virve and the Keskustakirjasto team collected dreams that people have regarding the new City Library, and those dreams were written on signs that would be hung on the trees together with the chain. Two trees were reserved from Ruttopuisto for the project. They would become the Trees of Dreams.

Tens of people between the ages of four to 82 years attended by crocheting the chain. Some of the people who took part in the workshops wanted to take yarn and a hook home to continue the project, and I got chain deliveries to Paloni from people all telling the same story: it’s so addictive! We had American tourists, a Korean girl, people crocheting for the first time in their life. And Henni – a woman who crocheted some 80 hours and even got an inflammation on her wrist…

The visual addictiveness of the chain and of crocheting it was noticed by photographers that happened to see us wherever we were. Teemu Lindroos spotted us as we were having one of our first workshops at the Pavilion. The chain was not so long then, yet, but still the pictures he took show the joy of making it longer, loop by loop.

Me and Molla Mills. Picture by Teemu Lindroos

Me and Molla Mills. Picture by Teemu Lindroos.
Ladies crocheting. Picture by Teemu Lindroos

Ladies crocheting. Picture by Teemu Lindroos

One of our workshops at the Pavilion. Picture by Teemu Lindroos.

One of our workshops at the Pavilion. Picture by Teemu Lindroos.

Molla teaching Saara how to crochet. Picture by Teemu Lindroos.

Molla teaching Saara how to crochet. Picture by Teemu Lindroos.

Then, another weekend at the Pavilion and another photographer. Jussi Rautsi takes pictures of people and life in Helsinki with his faithful Leica. He has a yearly exhibition at Laterna, and the next one will also include pictures of us crocheting. There are many of them, and they’re all brilliant – actually so brilliant that I ended up buying for Paloni this series of Henni and me crocheting and gossiping. I already have plans of postcards and posters… These pictures just bring a smile to my face, every time. The visually presented social aspect of handicrafts, the contrast of Henni’s light colors and my black SIPILÄ tunic, the men who have turned their backs on us crocheting, the other women of different ages taking part, and even the smallest details: Henni’s full coffee cup and heart-shaped elbow patch, my hat that matches Henni’s colors, our body language and expressions… And of course the chain that is everywhere! I just love these pictures.

"Virkkaavat rouvat" - a series of pictures by Jussi Rautsi
 
"Virkkaavat rouvat" - a series of pictures by Jussi Rautsi
 
"Virkkaavat rouvat" - a series of pictures by Jussi Rautsi

"Virkkaavat rouvat" - a series of pictures by Jussi Rautsi.

Journalists also got interested. I got interviewed for the local newspapers Vartti and Metro. My main message was that textile graffitis bring joy, cure our handicrafts traumas and bring people together. There should be more of this in Helsinki and in the world.

Today a chain of over 130 meters of crocheted loops were attached to our Trees of Dreams at Ruttopuisto. That’s about 2600 loops. And about 650 hours of crocheting – optimistically calculating. Think about it. All just for having fun, and for bringing joy. Quite amazing!

Measuring 130 meters of chain this morning at Ruttopuisto

Measuring 130 meters of chain this morning at Ruttopuisto

Molla attaching the graffiti to the Tree of Dreams.

Molla attaching the graffiti to the Tree of Dreams.

Virve attaching a sign with someone's dream about the new Central Library

Virve attaching a sign with someone's dream about the new Central Library

Minna

Arrivals, arrivals!

Normally we have new arrivals at our store every week. At this time of the year, we have new arrivals coming in every day. I’m mostly picking up small boxes from Matkahuolto, signing packages brought by the post, unpacking, labeling and sending thank you notes to the designers.

It’s always exciting to see the new products live after just seeing them in pictures. August is like my Christmas, and the best thing is that I get to share my excitement and the beautiful products with our clients.

Opening a box from Kaino / Niina Sinisalo & Sanni Salonen with new Rose Tunics in merino wool / cotton (128€). I'm totally hooked on that strangely addictive and non-presumable mustard-pink color combination!

Opening a box from Kaino / Niina Sinisalo & Sanni Salonen with new Rose Tunics in merino wool / cotton (128€).
I'm totally hooked on that strangely addictive and non-presumable mustard-pink color combination!

Again, we also have new designers represented at Paloni. Our designer numbering has already surpassed a hundred, but based on customer feedback and demand, some of our represented designers and labels have changed since our opening last summer. I’m trying to stabilize our represented designer amount to around 80, where it is also now. As items are handmade / locally produced in small quantities, a varied and extensive product array can be reached by representing many designers. There are so many talented, passionate independent designers in this world who are just lacking the sales and marketing channels for their work, and so many customers looking for better and more meaningful things – Paloni tries to answer the needs of both. Handling 80 designers and even telling the customers about the background of each single one of their products is of course a lot of work and represents a very different way of doing things, but where there’s will (and good IT systems), unexpected things become possible.

The label Mari & Arrow represents the latest addition to our designer team. The women behind the label, Janita Aro & Mari Salmela, design and manufacture all Mari & Arrow jewelry in Kuopio, Finland, using acrylic as their main material and also utilizing leftover pieces for a part of their designs. Their jewelry collection “Wanderlust” captures some very current visual clues, but doesn’t settle for just representing them, but rather makes an individual interpretation of them. Pieces on the collection have found their inspiration from Missouri and Maine. The graphic black necklaces are simultaneously ancient and modern, but the cornerstone of the collection is certainly the dream catcher – an item that has recently been seen on fashion blogs from South Africa to Finland has been interpreted here into a more vacant, timeless form.

Left: The Mari & Arrow Dreamcatcher and Wheel of Life necklaces with silver-plated chains, 30€ / piece. Right: A black Dreamcatcher with a cotton ribbon, 25€. Pictures by Mari & Arrow.

Left: The Mari & Arrow Dreamcatcher and Wheel of Life necklaces with silver-plated chains, 30€ / piece.
Right: A black Dreamcatcher with a cotton ribbon, 25€. Pictures by Mari & Arrow.

Also, the first pieces from the autumn/winter collection of the Finnish label Second Chance just arrived from Fiskars. These are the kind of everyday clothes that make an “everyday” become “a special every day”: comfortable and effortless, but still interesting. The designers Maija Nuppula and Mirkka Maaninka were both horse girls in their childhoods, and the warm riding memories have worked as an inspiration for the tapestry-like horse pattern used on the collection. All of the materials used are Finnish textile industry’s leftovers. I especially like the print, and the petrol blue / turquoise tones on this collection.

The Tessa dress and the Claudia tunic from the Second Chance autumn:winter 2012 collection. Pictures by Second Chance

The Tessa dress and the Claudia tunic from the Second Chance autumn/winter 2012 collection.
Pictures by Second Chance.

During the coming weeks we will have e.g. more autumn knits in merino wool by Kaino, long-sleeved children’s dresses by Loru and new crocheted baskets by Molla Mills – can’t wait!

<3 Minna / Paloni

The Graffiti Crocheting Picnic

Let’s crochet a graffiti together at Ruttopuisto while enjoying a nice park picnic on the Restaurant Day!

Bring your friend (and your take-away food from one of the pop-up restaurants if you like) and sit down with us for a brief or a longer moment to chat and crochet. We are crocheting a huge chain that we’ll use to decorate two “Trees of Dreams” in Ruttopuisto for the Knit ‘n’ Tag event.

Ketjun virkkaus

The trees will tell stories about dreams that people have regarding the new Keskustakirjasto (City Library), while also standing as witnesses of the empowering and connecting power of handicrafts.

Tens of people between the ages of 4 to 82 years old have already taken part in crocheting the chain. We’ve organized workshops at the Pavilion on two weekends during the spring / summer, where people of different nationalities, backgrounds and ages have taken part in the project, some so taken away by it that they’ve decided to continue the project at home, and I’ve got the most colorful crochet chain deliveries to Paloni from these people.

Veronika and her chain.

Veronika and her chain.

One of our crochet workshops at the Pavilion

Left: One of our crochet workshops at the Pavilion
Right: Manna and her chain.

Molla Mills crocheting at the Pavilion. This was a chilly day! Luckily they had blankets and hot chocolate.

Left: Molla Mills crocheting at the Pavilion. This was a chilly day! Luckily they had blankets and hot chocolate.
Right: Helena from Portugal and her chain.

The idea and realization of the crochet project is done in cooperation by Paloni, Molla Mills and Keskustakirjasto 2017.

Be a link on the chain – crocheting one link takes about 15 minutes. No prior crocheting experience required. Yarn and hooks provided by Novita.PS. IF IT RAINS, WE’LL OCCUPY THE FLOOR OF PALONI FOR OUR PICNIC, address Eerikinkatu 7, Helsinki.

Here‘s the event on Facebook.

For more information about
Molla Mills: www.mollamills.com
Keskustakirjasto 2017: www.keskustakirjasto.fi
Knit ‘n’ Tag: www.facebook.com/knitntag

Minna / Paloni

Late Night Shopping: Thursday August 9th

Late Night Shopping is here again. This Thursday you can visit our concept store until 9pm! We’ll offer a surprise sale section and organic sparkling from 6pm to 9p. Welcome!

Late night shopping at Paloni

Lasipalatsi Design Markets & Fashion Film Festival next week!

Lasipalatsi Design Markets is a sales event at Lasipalatsinaukio in Helsinki that brings together the most interesting fresh designers from around Finland, and this year also a few talents from abroad. The event has already an established reputation. And of course Paloni is there as well!

This year the event is even more special than before, since it has been expanded to also involve a Fashion Film Festival – just how great is that! The festival takes place at Bio Rex, and the films are partly fashion-classics, partly material curated especially for this event by e.g. Paola Suhonen.

Lasipalatsi design market

Actually our participation at Lasipalatsi Design Markets is quite special, as Paloni is proud to be the first participant ever representing several designers. We wanted to show Helsinki what the rest of Finland has to offer, and chose three labels from outside Helsinki that couldn’t represent themselves at the event. So, at our stand you will find:

– classic women’s clothing and accessories by SIPILÄ (designed and made by Linda Sipilä in Seinäjoki with the help of seamstress Riitta Mäki-Jouppi)

Linda Sipilä Huivi

SIPILÄ soy bean scarf 79€, SIPILÄ tunic with pockets 159€. Picture by SIPILÄ.

– interesting and different leisurewear and accessories for both men and women by POGOSTICK failure (designed and made by Minna Rytkönen & Emmi Korhonen in Kuopio)

Pogostick Failure

Fringe Tee in orange / black&white 68€, Macrame Bag 79€. Both from Finnish textile industry leftovers. Picture by POGOSTICK failure.

– the cutest toys (also as do-it-yourself packages), as well as posters and cards by PaaPii Design (designed and made by Anniina Isokangas in Alaveteli)

Paapii Mallisto Pöllöpehmo

PaaPii Design owls (big 36€, small 26€, do-it-yourself package for a big owl 21€). Picture by PaaPii Design.

And the most important – here are the opening hours of the Lasipalatsi Design Markets:

Wednesday 1.8. 17-20
Thursday 2.8. 12-20
Friday 3.8. 12-20
Saturday 4.8. 12-18

Hope to see you there! 🙂

Designer of the Month: Angel Iglesias

 

Paloni's Designer of the Month Angel Iglesias, Angel Iglesias receiving applause on the catwalk

Angel Iglesias receiving applause on the catwalk.

How would you describe yourself in one sentence?
Dressmaking, craftsmanship, elegance, trends, garments with charm.

How would you describe your label in five words?
Dressmaking, craftsmanship, elegance, trends, garments with charm.

Why handmade / locally produced?
Remembering the dressmaking made by my mother, I begun to design for my own clothing brand. Shortly after, I gathered together a team with family and friends to help me run the business, and we are still making garments in the old fashioned way with this team. I wouldn’t want to do it any other way.

How is Angel Iglesias clothing ethical  and what does this mean to you?
I believe in dressmaking and selling in a responsible way, and that’s how I choose to work. As I said before, Angel Iglesias staff is made up of family and friends, working all together in one workroom, avoiding middlemen and staying close to our customers.

The artisan methods of cutting, sewing and finishing we use make our clothing more comfortable and even easier to care and wear through time.

That’s what makes the difference between our clothing compared to mass produced clothes.

What are your most important sources of influence / inspiration?
Women, colors, art, films, music,….the beauty in every day life.

I also draw inspiration from the fabric itself.

Paloni's Designer of the Month Angel Iglesias, LEFT The Elsa dress is here worn together with a tulle half-skirt

Angel's creations on catwalk.
Left: The Elsa dress (available at Paloni from XS to XL, was 145 €, now on summer sale for 100€) is here worn 
together with a tulle half-skirt.
Right: My personal tip for recognizing a designer with potential: the collections from several years back still
look fresh and interesting today. This picture is from the Angel Iglesias fall/winter 2010 collection.

How has your experience as a Paloni designer been?
It has been a very gratifying experience to be part of this project. It’s really different from our other customers, not only because of the country, but also because of the particulars of the store, the style, the projects, the marketing, taking part in fairs, making video clips, the blog… All of this makes us a part of Paloni and we love it!

What’s the best piece of advice you’ve been given?
Pay attention to and follow your instinct.

Your words of advice for aspiring designers / artists?
Reach for your goals and believe in yourself!

What is the most memorable highlight of your career as a designer so far?
My work is a daily experience that I’ve been living for the past 30 years. I have taken part in many projects, catwalks, fairs, … but one of the most gratifying was to be invited to present one of my collections on the 5th Ave. in New York.

Please continue the following sentence: My passion is…
..fashion. Constant innovation and being able to do everything I want.

Alive & kicking (both Paloni and me)

The spring has been – although very interesting – also hectic and intensive. Especially the Kauppatori Finnish Design Market was a big project for us. All that building and taking down the tent, unpacking and packing… I counted that we did some 90 hours of physical work only at the marketplace, not counting in the sales hours. I couldn’t have managed without the help of my husband, cousin, another cousin Maija and many of her friends including sweet Sini, for which they all deserve a very big and warm thank you.

Sini ja Minna

Sini and me on the last morning of our month at the Kauppatori market place.

But after all the efficient workout and the early mornings at the market place, the good news are:

1) I’m still alive!

2) We have so many new interesting things and a few truly interesting new designers at Paloni that I just need to tell to you about!

So, let’s start with Kaino. This knitwear label by the designers Niina Sinisalo and Sanni Salonen from a town in western Finland called Köyliö has definitely found a soft spot from our customers’ hearts, and has soon gained a strong position as a Paloni label, and all for good reasons. The designers make their garments from yarn (and ecologically grown whenever possible) – first design the patterns and garments, then knit the beautiful jerseys on their second-hand knitting machines, and then sew the beauties together with their helping hand seamstress Anna-Kaisa Lehmus. All of this is done in Köyliö. So, as local as production can get. Although Kaino seems to resign from the pace of commercial fashion trends, it manages to answer some of our unconscious visual needs, and the bright colors, simple forms and nostalgic roses look very fresh, comforting and current right now. Yet, these garments are the kind you wear from year to year.

Kaino at Paloni

Left: Kaino Loma dress in cotton, available at Paloni in four color combinations, 70€.
Right: Kaino Seilori tunic in linen blend, 97€. Pictures by Kaino.

There’s also another duet of ladies I want to tell you about: Sonja Krogius & Veronika Kantanen from Helsinki. This time the products are not clothes, but handmade soap! There are quite many people making soap in Finland, but I had to go through many before all of my criteria were met: the Doft soaps are locally handmade using vegetable oils and essential oils (no palm oil!), they are visually appealing, and the natural scents are lovely, yet not too strong. It means they’re also suitable for vegans, that there are no artificial chemicals, and the wonderful scents are all natural. Actually a part of the ingredients used in the soaps have even been extracted by the ladies themselves from flowers they’ve grown. Quite amazing. Washing hands with soap can be a dull routine, but I love that it’s now a moment that actually makes me feel good. The blog Kemikaalicocktail has also written about Doft.

Doft

Doft soaps at Paloni. Hope I could transport the wonderful smell with this pic...

There are also so many new things at Paloni from our designers we’ve worked with for longer, like Linda Sipilä, Minna Kaartinen / Vietto, Anniina Isokangas / PaaPii Design, Elli Hukka / Lempiväri jewelry and many more… Hope the pictures below give you a hint of it all, but the rest you can only experience at our concept store.

The Raksu dog by PaaPii Design and The Vietto Scarf Dress

Left: The Raksu dog by PaaPii Design / Anniina Isokangas, Alaveteli, 46€ as a finished plush toy,
21€ as a do-it-yourself package, both options available in blue, green, black and brown.
Right: The Vietto Scarf Dress (109€) by Minna Kaartinen, Helsinki, is made from second-hand scarves using
zero-waste design. The dress has a flattering open back and an asymmetrical, flowy hemline.

Next week we’ll get e.g. new earrings from Jennifer Loiselle, London, and white and silver-colored Wing and Owl necklaces from Avaruusmuovi by Petra Eriksson,Turku, Finland. We also have new designers starting cooperation with us in August, but I’ll tell you more about it when it’s all official.

Hope you enjoy the summer sun as much as I do, taking my break outside Paloni and crocheting! And oh, this crocheting thing is another story I’ll tell you more about very soon.

/ Minna

The Summer Season Sale is here!

Paloni celebrates summer with sales! A limited edition of our designer-made pieces can now be found at truly reasonable bargain prices.

Picture by Rimma Lillemägi

Picture by Rimma Lillemägi

This beautiful hand-painted silk scarf in coral/turquoise by Zuzana Schwabová, Prague, Czech Republic (was 67€, sale price 40€) works for hide and seek, but is also the perfect summer turban scarf. Let us show you how to work on your scarf to create a unique turban look!

Picture by Rimma Lillemägi

The pleated pencil skirt dress in a black/white floral print is designed and made by Suzanne Porter in North East of England (was 119€, now 70€). Available in XS-L. Here’s a strong option for all the feminine & timeless style lovers to wear at your friend’s wedding or cousin’s graduation party. Or just for an uplifting walk in the park.
Ps. Thank you to our naturally beautiful model Tiina, a Senior Museum Guide (You wouldn’t have guessed, would you?), a mother and a warm-hearted friend!

Minna / Paloni

Crochet graffiti workshop this weekend

Paloni and Molla Mills invite you to crochet a graffiti this weekend. Sounds exciting and different, and I’m sure it will be just that. Anyone is invited to join the free-entry workshop on Saturday and Sunday at any time between 11am to 6pm at Paviljonki, Helsinki. Prior crocheting experience is not necessary – Molla is a professional and will be there to guide all participants. Materials are offered by Novita.

The project is to crochet clothes for two trees in the park “Ruttopuisto”. The clothes will be made up of small crocheted rings – making one takes about 15 minutes, so you can join the workshop for just a brief moment, or make many rings if you feel like it.

Kaupunkikirjasto & MollaMills Neulegraffiti

The trees will be called “the trees of dreams”, and we will hang signs on their branches with wishes people have written about the library of their dreams. The project is organized in cooperation with the Keskustakirjasto 2017 project. Paviljonki will be filled with different activities and workshops related to the new city library Keskustakirjasto during the whole weekend, so after crocheting you might try the cartoon workshop or join a traditional tango.

If you haven’t visited Paviljonki, the heart of the World Design Capital yet, now is the time! Join the event on Facebook, and invite your friends along. The more, the merrier!

Minna / Paloni

OutsaPop Trashion shirt workshop @ Paloni on Wednesday 13.6.

Come and turn a boring shirt into a hot summer blouse by cutting the shoulders out and decorating them with zippers, chains or pearls.

The participation fee 19€ per person includes tuition, recycled materials for decorating your blouse, and some servings. Note: you’ll need to bring the shirt yourself – a loose fit design and a draping material work best, but you can also work on a denim shirt. Everyone will finish one shirt during the evening, but you can also bring two if you like.

Our instructor is Outi Pyy herself, the blogger of the legendary trashionistas’ paradise, OutsaPop Trashion: www.outsapop.com

No separate registration required – just join this Facebook event to reserve your seat!

OutsaPop Trashion shirt workshop @ Paloni on Wednesday 13.6.

Paloni 1 Year Celebration with Eva & Manu next Friday

Eva & Manu at Paloni

Join us for a joyful celebration with lovely live music by Eva & Manu (www.evamanu.com), organic sparkling, great company – and of course all decent parties also have an after-party…

OutsaPop Trashion <3 Paloni: T-shirt shredding soiree next Tuesday

OutsaPop Trashion <3 Paloni: T-shirt shredding soiree next Tuesday

Poster by Hanne Huotari

Varaa paikkasi kevään kuumimpaan Do it yourself -iltaan! Ensi tiistaina 29.5. klo 18-20 Palonissa revitään kierrätettyjen T-paitojen selkämyksiä uuteen uskoon OutsaPop Trashion -blogin Outi Pyyn opastuksella. Illan hinta 30€/hlö sisältää Outin mustaksi värjäämän armeijan käytöstä poistuneen T-paidan, opetuksen ja tarjoilut. Paikkoja on 20 nopeimmalle – varaa omasi lähettämällä ilmoittautumisviesti osoitteeseen info@paloni.fi.

Kuvia Outin aiemmista “harsopaitaprojekteista” löytyy mm. täältä. Paitojen repimistä nähtiin myös äskettäin Blogistania-ohjelmassa Outin blogia esittelevässä jaksossa.

Keväisin terveisin, Minna / Paloni

The art cabinet is ready!

Regards from the Recycling Factory – a mass event in Helsinki offering versatile content and presenting exhibitors for a sustainable lifestyle. The event was now organized for the fifth time and attracted almost 10.000 visitors during this weekend.

Paloni’s participation at the event was particularly exciting for two reasons. Firstly, we had a very special item revealed and presented at our stand: the Art Cabinet by Aino Louhi! We’ve wrote about this project at its earlier stages at its beginning and during the process. Secondly, I got to organize and moderate a panel discussion on ethical fashion at the event’s program stage. The panelists sharing their visions and personal tips on how to dress up personally and ethically were the internationally renowned model Kirsi Pyrhönen, the blogger of Kemikaalicocktail Noora Shingler and the researcher Jenni Räsänen. I will tell more about this discussion and its outcomes later on.

But now, let’s take a look at how an antique cabinet turned out to be in the hands of a young, promising Finnish artist. And don’t forget this extraordinary outcome – whatever you wish to call it – is for sale at Paloni, looking for a home to be changed.

Minna / Paloni

Aino Louhi Taidekaappi

 
Cabinet’s New Life

The Cabinet left my studio yesterday and headed for new adventures -leaving me waving behind, a little touched and quite proud. I’m hopeful it’s going to find people who will fall in love with it and give a good home for it and before that, I’m sure that it’s going to enjoy the inspiring and colorful athmosphere of Paloni.

Aino Louhi Taidekaappi

 

I do feel that I succeeded in changing the old cabinet’s nature completely. It’s fresh and modern but the beautiful, old details of it – carvings and such – stand out even better than before. I guess that is what recycling is all about: a new way of looking at things. Many people seemed to think there was no point in painting a perfectly ok antique cabinet. I myself would have never been interested in it as a furniture for my home; it was just too big and dark and clumsy-looking. So this was my interpretation of it. You may still think it was better the way it was – or you can see a whole new life of a cabinet.

Aino Louhi

Aino Louhi Taidekaappi

 
Aino Louhi Taidekaappi

Paloni on Finnish national TV

I was invited to a live morning TV show called Ykkösen Aamu-tv to talk about the current state and the future potential of ecological fashion. The visit was timed together with a big recycling event Kierrätystehdas at the Cable Factory, Helsinki this weekend. The other guest on the interview session was Seija Lukkala, the founder of Globe Hope.

Getting to see behind the scenes of making a live TV program was truly interesting – the the overall experience was very positive.

I was asked about how I see the current state of ecological fashion, and I told how interesting times I experience we’re living. The ecodesign and ecofashion fields are getting more and more professional and versatile, and at the same time consumers are seriously starting to look for better choices for buying clothing, which results in a growing demand for sustainable choices.

Ylen aamu-tv

 

When being asked about our growth plans, I revealed that the Paloni online store is opening very soon, on May 14th to be more precise!

Paloni on Finnish national TV

 

Me (left) and Seija Lukkala were interviewed by the Yle journalist Nicklas Wancke. I wore a HuivILO scarf (78€) from recycled / leftover fabrics, designed and made by Saara Kaaresmaa in Turku, Finland, a POGOSTICK failure Double Zipper Dress (147€) from textile industry leftover, designed and made by Minna Rytkönen and Emmi Korhonen in Kuopio, a Vietto Kimono Top (75€) from Finnish bamboo viscose jersey, designed and made by Minna Kaartinen in Helsinki, Lempiväri earrings (29€) from recycled pencils, designed and made by Elli Hukka in Helsinki, Finland, a 2. Elämä Medusa bracelet (29€) from recycled bicycle inner tube, designed and made by Yuan Long & Jaime De Vizcaya in Helsinki, Finland and Kiss kiss Art Stockings (23€) upcycled from Finnish seconds, designed and made by Maiju Ahlgrén in Helsinki, Finland.

Paloni on Finnish national TV
Recycled bicycle inner tube on my wrist - the 2. Elämä Medusa bracelet (29€).

Paloni on Finnish national TV

Color to the world - my yellow Kiss kiss Art Stockings (23€).

We presented two outfits from Paloni on models, the first one showing an example of using recycled materials so that the original material and its past life shows on the outcome and is a part of it, and the other one showing that eco fashion can be competitive youthful design and doesn’t necessarily need to underline the ecological aspects behind it.

Paloni on Finnish national TV

First Crush: Rea Dress from two recycled men's dress shirts (185€), designed and made by Mari Himmanen 
in Helsinki, Finland. Beloved Tea Spoon earrings (24€) from recycled Finnish tea spoons and fresh-water pearls,
designed and made by  Päivi and Janne Brunou in Mäntsälä, Finland.

Paloni on Finnish national TV

The second outfit presenting interesting current design made from recycled and leftover materials without
underlining the past life of the materials: Vietto headband from recycled leather, Vietto Silky top from
textile industry leftover silk & bamboo viscose jersey made in Finland, Vietto Hapsu Scarf from textile
industry leftover cotton jersey (52€) - all designed and made by Minna Kaartinen in Helsinki, Finland.

Paloni on Finnish national TV

 The bottom part of the second outfit: POGOSTICK failure Zipper Pants (169€) from Finnish textile industry leftover
cotton jersey, designed and made by Minna Rytkönen & Emmi Korhonen in Kuopio, Finland.

Paloni on Finnish national TV

 

The interview can be watched online for the next 30 days (only in Finland) at Yle Areena, starting from 20:25 on the clip.

Thank you to our models Laura and Essi, to the Ykkösen Aamu-tv crew and to Seija for this opportunity and experience!

Minna / Paloni

Designer of the Month: Mari Leppälä aka Molla Mills

Molla (in the middle) teaching crocheting at a workshop at Paloni on April 23rd.

Molla (in the middle) teaching crocheting at a workshop at Paloni on April 23rd.

How would you describe yourself in one sentence?
I’m a serious but playful designer, wanting to leave my hand print to the culture and history of handicrafts.

How would you describe your label in five words?
Colors and graphics in crocheted loops.

Why handmade / locally produced?
As a handicrafter I tend to make all products by myself from materials I can find close. The feeling of making the whole product with my own hands is amazing. Only lately I have found the idea of sharing tasks with other people. This happened when I started studying at Taik, after years of independent working.

How are Molla Mills products ethical / ecological and what does this mean to you?
My products are local production, hand made in small quantities and the materials are mostly upcycled.

What are your most important sources of influence / inspiration?
Making a new collection has always been based on my mood. It can start after a period of ultimate happiness, depression or some other thing that’s going on in my life. It goes in cycles. Inspiration can be found from many places, mostly from seeing and experiencing new things. Negative experiences can as well create inspiration and give new perspectives on my works.

My works can be labeled as vintage inspired, since I’m a big fan of the 40s and 50s aesthetics, but slowly modernism and graphic patterns are conquering my head.

Molla (right) teaching how to make a crocheted basket.

 Molla (right) teaching how to make a crocheted basket.

How has your experience as a Paloni designer been?

I bumped into Paloni by accident, and I fell in love with the unique atmosphere immediately. Minna has a great sense of style and I can only be happy to be one of Paloni designers. It almost feels like having a community of designers – the atmosphere at Paloni is very intensive and positive.

What’s the best piece of advice you’ve been given?
Just walk in.

I’ve been horrified by socializing when I was younger, but I realized that if I stay in my murky room with rolls of yarn, I can never meet other creative people – or realize that they have the same fear. “Just walk in” simply means contacting people and being proud of yourself.

Your words of advice for aspiring designers / artists?
Find your own style, make it strong and let it show.

What is the most memorable highlight of your career as a designer so far?
It’s all of those moments when I realize a new idea is working out well and that people are interested in it. I’m a very down-to-earth person, I don’t usually think too far before things move on, but at this moment I have butterflies in my stomach when thinking about the near future and my first book Virkkuri to be published.

Please continue the following sentence: My passion is…
Yarn. Rough, semi-thick fisherman’s cotton yarn in natural white color. If I ever turn into zombie I will start yearning for yaaaaarn.

Molla's hand-crocheted baskets at Paloni. Prices start at 17€ per piece.

Molla's hand-crocheted baskets at Paloni. Prices start at 17€ per piece.

Cabinet, oh cabinet

“She’s going to paint it!? Such a beautiful antique cabinet!”

My friend’s comment on Facebook proved me that we’re on the right track with this art cabinet project we’re doing with the artist Aino Louhi. She has the difficult task of showing us how to turn a piece of antique from dusty to artsy, and of determining whether a piece of art can simultaneously be a usable object (and a usable object a serious piece of art). We wrote about this project at its beginning, too. Now the story continues as Aino shares her thoughts from the middle of the cabinet’s transformation process. The question seems to be: is she painting a cabinet, or is she painting on a cabinet.

The outcome will be on display and on sale at Paloni’s stand at the Kierrätystehdas 2012 on May 5th-6th at the Helsinki Cable Factory, and after that at our concept store, Eerikinkatu 7, Helsinki.

/ Minna

Cabinet, oh cabinet

It has been a bit of a rocky road so far; there are so many things I didn’t know about  varnish, its compatibility with different paints, sand papers and primers. I also got a valuable lesson in the beginning: ask help before you do anything. In this case it would have saved a lot of time and energy. Luckily I’ve had some assistance from a household carpenter, my neighbours and a few strong men.

There is a good side to this all: I had some time to think what I want to do with the cabinet while I polished the surface of it. It was incredibly challenging to let go of the idea of painting a furniture. Every side of it seemed like a separate piece of paper and to combine them felt impossible.

At first my method was just to do the boldest and most interesting color combinations and see what comes out of it. Soon that started to feel just like – painting a furniture! The light bulb turned on in my head last week when I finally got an idea of how to use the cabinet’s 3-dimensional character in the painting. Now I’m shaking from excitement to see how it’s all going to turn out.

/ Aino Louhi

Aino Louhi kaappi

Painting a furnit... piece of art!

Reena Darlin at Paloni LIVE

Paloni’s free-entry gigs with independent, interesting musicians continues.

This time we have the lovely Reena Darlin performing for us. Reena’s music is easygoing pop with influences of soul and jazz, so you can just sit down on one of our pillows and let the smooth music melt all the remains of the winter’s coldness away.

Time: Tuesday April 24th from 7pm to 9pm
Place: Paloni, Eerikinkatu 7
Free entry – feel free to bring your friend along.

The event on Facebook.

Reena Darlin

Paloni’s stock sale

Paloni Stock Sale

 

———————-

Palonin ystävämyynti
TO 19.4. klo 11-19
PE 20.4. klo 11-19
LA 21.4. klo 11-17

Mallikappaleita, kakkoslaatukappaleita ja poistuvien mallistojen viimeisiä tuotteita kymmeniltä Palonin suunnittelijoilta, kuten Muodin huipulle -voittaja Linda Sipilältä, Minkie Cooperilta, Giulia Conti Donzellilta, Rachel Roselta ja monilta muilta. Naisten- ja lastenvaatteita, koruja ja asusteita, kodin sisustusta ja lahjatavaroita – kaikki reiluin alennuksin tai edullisin tasarahahinnoin.

Paloni, Eerikinkatu 7, Helsinki

Fashion stock sales Turku

Paloni will take part in the Turku Fashion Stock Sales on Friday April 27th and on Saturday April 28th at the shopping center Hansa, Turku.

We will bring along samples and sale items as well as some latest arrivals from e.g. Linda Sipilä, Jennifer Loiselle, Simone’s Rose, Out of Line, Vietto and Antti Asplund.

Fashion Stock Sales Turku
Join the event on Facebook here, and see you soon in Turku!

The photo shoot day

Yesterday we were photo shooting for Paloni’s brochure and web store.

Our goal was to create a visual clue to the pictures and outfits that would build a connection between the pictures and the Paloni concept store. We ended up using the “dinosaurs’ eggs” from the store decoration with some imaginative jungle leaves. The talented seamstress Kirsi Hautala put together a smashing headpiece that just seemed to sum up this connection perfectly.

The final touch to a Vietto outfit.

The final touch to a Vietto outfit.

We wanted to use an uneven yellow wall as the background for the pictures, and also wished to take the pictures outdoors to be able to use natural sunlight. The spot we found was just perfect, but taking summer brochure pictures outside in April does have implications, like warming up with capes and jackets, changing clothes in a heated car and a very flexible model. Our model Essi was just wonderful! (I really wish she got home fast after the pictures were taken, and got herself the hot bath she most certainly both needed and deserved!)

The bits you usually don't get to see - the reality of photo shooting. Essi trying to keep warm and changing in the car.

 The bits you usually don't get to see - the reality of photo shooting. 
Essi trying to keep warm and changing in the car.

Photo shoot days are always exciting somehow. There are so many things that can either go wrong, or then as it usually is, there are unexpected things happening that eventually make the end result even better than the original plan. It’s an interaction process between all the people involved. The visible and tangible end result, a perfect picture, is the best reward for it all.

Now browsing through the 300+ pictures of the day, I can only thank the model Essi, the seamstress Kirsi Hautala and the designer Minna Kaartinen for all the help in turning my vision into all those perfect shots!

The setting of the brochure picture.

The setting of the brochure picture.

Late Night Shopping on Thursday

A situation we all know too well: coming home from work late and feeling like taking a small escape to a sweet-looking little store, but the sign says Closed. And the same thing repeating every day.

Right from the start we made the decision to keep Paloni’s doors open on weekdays until 7pm so that also the ones working hard and long hours could visit us. But to serve our clients even better, we’ve now joined the Late Night Shopping movement. This cooperation project of Design District Helsinki, We are Helsinki and tens of boutiques, cafés and galleries keeps doors open for customers until 9pm on the second Thursday of every month.

So – Paloni invites you to a wonderland of creativity on Late Night Shopping evening on April 12th, 2012 – be inspired by the new arrivals from our designer talents, enjoy organic sparkling and snacks (from 6pm to 9pm), and make unbeatable handmade design finds from Paloni’s surprise sale section. Welcome!

Late night shopping

Let’s crochet with Molla Mills!

Never mind the snow – the spring is here. The home that was a comfy and safe nest for the winter now seems to need both order and color. The crocheted little baskets by Molla Mills in all colors of the rainbow solve both problems. No wonder they’re one of our most popular products at this time of the year.

If autumn is the knitting season, then spring is definitely the crocheting season. Now you and your friends have the chance to get hooked on crocheting and learn to make those cute and practical little baskets yourselves! Paloni and Molla would like to warmly welcome you to our crocheting evening on Monday April 23rd starting from 6pm. The price of the event is 19€ per person, including the materials for a basket in your chosen color (the hook you’ll get to take home) and some snacks. No prior crocheting experience needed!

Virkkuuilta

 

Molla is a girl with talented hands, a creative mind and a Finnish accent – a crochet enthusiast from Helsinki. Right now Molla is preparing a book about crocheting called Virkkuri that will be published next autumn. Molla’s eye for beauty also shows in her class and style – her outfits have been presented on street fashion blogs such as Hel Looks (three times), Berlin Street Style, FFFound and We heart It, and on women’s magazines like Gloria, Suuri Käsityö and Trendi.

The teaching at the event will be mainly conducted in Finnish. Personal tuition also available in English – all nationalities warmly welcome!

March brought spring to Paloni

The forecast is promising more snow in Helsinki next week, but at least we have spring at Paloni! And anyways. We must keep the faith. The summer is closer day by day.

This month we’ve had so many cool arrivals that it’s really hard just to pick a few favorites.

The POGOSTICK failure spring/summer collection with its fresh and modern looks created with leftover materials – to start with – is nothing but favorites. The journalist Hannamari Hoikkala wore the Open Sleeve Shirt in black/beige (79€ at Paloni) on the TV program Puoli seitsemän yesterday. Also available in a juicy orange/purple color combo. And by the way, she combined it stylishly with the Vietto Print Skirt (86€ at Paloni) in recycled/leftover materials and a statement necklace by Jennifer Loiselle (91€ at Paloni) – we like! (Btw, POGO’s Open sleeve shirt also looks fabulous worn on the top of another long-sleeved top, so you don’t have to wait for the warm summer days to wear this.)

The journalist Hannamari Hoikkala wearing POGOSTICK failure, Vietto and Jennifer Loiselle - all from Paloni.

The journalist Hannamari Hoikkala wearing POGOSTICK failure, Vietto and Jennifer Loiselle - all from Paloni.

Angel Iglesias, one of our rare male designers, is Paloni’s reliable source of chic and classic party dresses, but this time he surprised with something a bit braver. The Paula dress (176€ at Paloni, available in XS-XL) with two layers: one in a sleek striped jersey and one in sheer black, is a brilliant combination of feminine and modern, or of class and attitude. Here’s my suggestion for the summer’s graduates or wedding guests who look for something a bit more edgy to wear at the approaching parties. Another huge plus of this dress is that it’s not too festive, so it goes just as well for a day in the city with friends. When the lovely Molla Mills tried the dress on in Paloni… Well, there was just nothing to add (except for Molla to say that she’ll take it)!

Angel Iglesias' Paula dress on catwalk and on Molla Mills
Angel Iglesias' Paula dress on catwalk and on Molla Mills.
In April we will continue having more summerly pieces straight from our designers’ studios, like those of i.heart.finkSimone’s RoseLinda SipiläMonica Marescalchi and Kiss kiss.

Designer of the Month: Sarita Koivukoski

Sarita Koivukoski

 

How would you describe yourself in one sentence?
Once a ceramic artist, always a ceramic artist.

How would you describe your label in five words?
Unique, durable, usable, colorful and sustainable (in every stage of making).

Why handmade / locally produced?
Main reason is because I have to make everything myself. In the beginning and still I had tremendous urge to do beauty as I see it. Who else could do my vision?

Ceramics is huge area of expertise where you can always learn new things. I also think we independent  artists are the ones making tomorrow’s collectibles.

How are Sarita Koivukoski ceramics ethical / ecological and what does this mean to you?
It means a lot. Personally I am very ecological so of course I want to be that in my work as well. In my work nothing goes to waste. Clay can be recycled; glaze can be collected and used again as recycled glaze. (By the way the color of recycled glaze is usually a beautiful dark green.) I have made ceramic plates for 15 years now, and my goal has always been that every piece coming out from the kiln is good quality work. I also want to be economical – that’s also ecological.

Sarita Koivukoski Ruutu plates

Sarita's Ruutu plates in a variety of beautiful colors, patterns and sizes are available at Paloni. The durable plates
are suitable for everyday use and are oven, microwave and dishwasher proof. Ruutu sizes and prices: Big Ruutu:
37€, Deep Ruutu: 32€, Low Ruutu: 28€, Long Ruutu: 25€, Small Ruutu: 17€.

What are your most important sources of influence / inspiration?
Colors, nature, art.

How has your experience as a Paloni designer been?
Great! The shop is something different in Helsinki. There is always something new going on. Minna has good energy and that shows in her shop. Good work!

 What’s the best piece of advice you’ve been given?
Keep going, don´t give up and believe in yourself.

Your words of advice for aspiring designers / artists?
Keep going, don´t give up and believe in yourself.

What is the most memorable highlight of your career as a designer so far?
There have been many. Basically my studio is a highlight for me every single day. It exists, it is working and a bunch of nice people work there with me.

Something to remember was a week hosted by a Korean family of whom hardly anyone spoke English. It was a mind opening experience, but nice too.

Please continue the following sentence: My passion is…
to be open to new ideas and not to hesitate to embrace them.

About art, Aino Louhi and a certain cabinet

Paloni’s key idea is to bring out and make available the works of independently working creative talents. In addition to the broad designer cooperation we do, we’ve also organized free-entry music gigs called Paloni LIVE once a month, presenting interesting indie musicians who we think deserve more listeners to their music. (You are very warmly welcome to the next Paloni LIVE with Reena Darlin on April 24th starting from 7pm!)

We’ve also done artist cooperation. The Paraguayan-born, Barcelona-based cross-over artist Jorge Samaniego Bonnin is the man behind many characteristic details in the Paloni concept store. His role was crucial in planning and realizing the creative atmosphere of the space.

Paloni Jorge Samaniego Bonnin

Paloni's signed & original furniture by Jorge Samaniego Bonnin from very old pieces of wood that each 
have a story behind - is this ready-made art, found art, trash or simply a piece of furniture?

I find blurring the boundaries of art interesting. Is the huge vine on our display window with colorful dinosaurs’ eggs (as my daughter named them) a piece of art or just a decorative item? How about the Annielina jewelry Paloni sells, each piece drawn by the artist Elina Honkanen with a pencil – can a necklace be a piece of wearable art?

I wanted to take this project of defying the boundaries of art even further – and at the same time, Paloni’s artist cooperation deserved continuity. So, I challenged the multi-talented artist / illustrator Aino Louhi with a beautiful antique cabinet. Will it turn out as a piece of art, as a usable cabinet for storing things or as something in between in Aino’s creative makeover, remains to be seen when the exciting project is finished and the outcome will be revealed at Kierrätystehdas 2012 on May 5th. Whatever the outcome will be called, will surely be a unique item and will be for sale at Paloni’s stand at Kierrätystehdas – or after the event at our concept store at Eerikinkatu 7.

/ Minna

And how is Aino feeling about the challenge? Quite challenged, but also excited – here are her thoughts as the project has just started:

Painting goes 3-D

-Starting point: To paint a three-dimensional color still life on a cabinet that has to remain its value as a furniture

Aino Louhi Kaappi

"The starting point"
When Minna Särelä asked me to paint a big cabinet for her shop Paloni, I immediately thought to myself: Yes! And probably said it out loud as well. Why was it so clear to me that I want to do this project?

The idea of painting something else than ”just a canvas” has always fascinated me. I painted my first wall painting as a teenager: a starry night sky in my own bedroom. Last year I made a new space odyssey for a children’s club room in the Congregation of Tampere. Painting walls for just a three-weeks exhibition in Tilanne-Gallery last spring was also fun and made the installation feel more real to me.

I once had an idea to make artwork on furniture too. I even have a lousy little ”piano” table at my studio – but it never came alive. Last fall I was thrilled to do some decoration at home by painting old drawers with different colored glossy paints. Finding the perfect tones that matched the living room carpet and chairs – oh the joy!

At the moment the cabinet made of curly birch is standing at my tiny studio and I’ve got questions of why would anybody want to cover that beautiful, ornament-like surface with paint. I feel quite challenged!

/ Aino Louhi

Lisbon’s hidden indie design gems

Lisbon 

I’m often asked how I find all the designers and products for Paloni. The answer is: I’m trying to look from places that are not the most probable ones, and thus to find the hidden talents that are not the most probable choices. It is never-ending detective work.

So, I have just arrived home from Lisbon. I figured that there’s such heritage of both textile industry and ceramics in the country that there must be young people doing interesting things there even if they seemed hard to find through the internet. And there was. But they were as hard to find from the historical maze of the city.

Lisbon is a contradictory place. Based on the street art that surrounds you everywhere you go, you could expect a booming and living culture led by the young. But the high street locations are all reserved for international brands, tacky souvenir shops and countless cafes and tiny restaurants offering custard tarts and grilled sardines. For finding those interesting people molding the new Lisbon, you really need to go through some trouble and climb a stair or a hundred. But luckily I had some patience and a pair of good shoes.

Even my Lonely Planet was totally unaware that there’s an island of small indie boutiques right in the middle of the Campo de Santa Clara flee market area in the Alfama district, but since the biggest flee market of the city is something I don’t dream of missing, I was also able to find these tiny lovelies. After going through all the boutiques and asking the personnel many stupid questions I congratulated myself for finding two interesting shops and designers.

My Crafty Closet is a colorful little shop led by the designer Isabel Tomas who also runs her own brand Amores de to’quio of playful fashion and accessories for both adults and children. The shop also carries a selection of hand-picked vintage finds. Right next to it, there was a peacefully decorated ceramics shop called Amasso. Even though I highly appreciate the Portuguese ceramic tile tradition, I was very happy to finally see something fresh and different made with this material. The ceramic designer Sara Guerreiro was sitting behind the counter. Her discreet and delicate style makes you want to sense the items both with your eyes and your hands.

Amasso in Lisbon

Left: Sara Guerreiro's delicate porcelain dishes.
Right: the Amasso shop right in the middle of the Campo de Santa Clara flee market area.

When walking on Alfama’s narrow streets, I also found another nice place that was not mentioned in our guide books: Atelier Porta 16. It’s a tiny shop selling products from five craftswomen / artists. The original artwork, toy muffins, ceramic earrings, unique obi belts and hand-painted furniture are all spreading good moods with their bright and happy colors and patterns.

Atelier Porta 16 

All in all, I found the Alfama district my favorite one in Lisbon. Its narrow, asymmetrically running streets, red-roofed old buildings and small shops and restaurants run by the locals give it a genuinely inimitable atmosphere. And the moment I really started to feel like at home there was when the lady of the nearest cafe (who didn’t speak one word of English) started preparing my coffee the moment she first saw me in the morning, without me having to say anything.

Although the Chiado district was advertised to us as the most interesting design area, it didn’t have so much to offer to someone who was looking for the still upcoming, emerging and new talents who were producing locally – with one huge exception! Visiting the atelier of Storytailors and getting to meet the designers Luís Sanches and João Branco was one of the highlights of my trip. They design exceptional atelier clothing and a ready-to-wear collection called Narkë – both realized with original ideas and the most careful attention to detail, and everything is being done in their own atelier right next to their concept store.

Storytailors

Left: the detailing, materials, forms and textures of the Storytailors' atelier clothing speak for themselves. 
Right: the designers Luís Sanches and João Branco in their Storytailors concept store.

I was totally taken away with the creations of these two guys. When you see many designers and browse through many stores, you also start to recognize and appreciate the ones that have some ideas of their own and such carefully finished detailing as the garments of these designers. It was easy to believe the guys when they told: “We don’t follow trends, we make our own”. Also, very importantly, this label is still run by the designers and not an international multi-brand mass company, so we can expect the style of Storytailors to remain original and the realization to remain exceptional in its quality.

There was also one thing that caught my attention in the Storytailors concept store: even though the designers prepare new collections, also the previous collections are available in the store. There’s good reasoning behind it: “We don’t kill collections, our customers still want them”. I couldn’t agree more that one characteristic of good clothing design is that it lasts and stays current for more than one season, and for the same reasons, some of our Finnish fashion designers are making classic collections that last for more than one season, like Linda Sipilä and Vietto, while some still offer their old collections while also making new ones, like Antti Asplund.

After a week of sunshine and interesting encounters in Lisbon, I’m still pondering: is Finland ready for the imaginative and distinctive style of Storytailors?

Minna / Paloni

Rebecca Clamp at Paloni LIVE

Paloni’s free-entry gigs by independent, interesting musicians continues.

This time we’ll have the privilege of listening to Rebecca Clamp. The UK-born, Helsinki-based singer-songwriter will be performing her own music.

 

Rebecca Clamp at Paloni LIVE

 

Rebecca’s latest album Key to the City is a love letter to her neighbourhood in Helsinki, but you don’t need to have been to Finland to appreciate these songs about love, fragility and finding home. As with her debut album Nocturnal Leap (2005), her lyrics delight in the small-great things in life: parasitic wasps, a special bookshop, and a bearded female saint all make colourful appearances here.

Rebecca’s song “Epiphany” has been visualized on a music video by Aarni Vaarnamo, filmed in Paloni:
http://www.youtube.com/watch?v=fm-bR-WMGJI

Free entry.

Rebecca’s album “Key to the City” is now available in Paloni.

The event on Facebook.

February has been a month of funky arrivals to Paloni

Vietto Sheer Neppari Skir

The Vietto Sheer Neppari Skirt (75€) is the perfect layering piece for an avant-gardist or adventurous turnout. I’d pair it with a simple dress or a top & miniskirt combination underneath, spiced up with colorful leggings or tights. The hand colored Kiss Kiss art leggings in hot pink or sunny yellow from Paloni would be a perfect match (38€). The skirt has an asymmetrical hem with poppers. By attaching the poppers from the hem to the waist, the skirt changes its shape and gets airy pleats of different forms. The see-through, textile industry leftover material might be more familiar from the lining of sports jackets, but is far more interesting as the clue of a genuinely different skirt. These skirts are designed and made by Minna Kaartinen in Helsinki, Finland.

Avaruusmuovi wings

Another favorite of mine from our latest arrivals also comes from Finland. Petra Eriksson, the designer of Avaruusmuovi has managed to re-invent the brooch – and to make something unique from laser-cut acrylic. Not the easiest task, but the outcome is addictive. A pair of the Wing brooches (26,50€/pair) instantly got to be a part of my wardrobe. (As people who know me well know: my wardrobe nowadays is very minimalistic and consists of true favorites only – an outcome of having my own design store, I guess.) Wearing just one brooch feels almost lame when you could have a pair of these wings to make your thoughts fly and co-workers smile. And oh yes, I’d definitely wear these for a day in the office as well – preferably on the collars of a white shirt. Available in shiny black and in silver mirror. The Avaruusmuovi items are designed and made by Petra Eriksson in Turku (cut by Ida Lehtinen in Naantali), Finland.

March will be a month of spring arrivals – we’re expecting new collections from labels and designers like Linda Sipilä (a women’s collection in printed silk/cotton), POGOSTICK failureSecond ChanceAngel Iglesias and Simone’s Rose.

Designer of the Month: Minna Kaartinen / Vietto

Left: The Vietto Hapsu scarf is a classic piece that jazzes up any outfit - a favorite piece among Paloni's customers,
and for all good reasons. Right: Minna knitting a Hapsu scarf in Paloni. The director Aarni Vaarnamo
shooting material for the Paloni video.

How would you describe yourself in one sentence?
Well, I’m a very contradictory person so it’s pretty hard to describe myself in only one sentence, but to keep it brief: I’m an individualistic person with a warm heart and a strong will!

How would you describe your label Vietto in five words?
Independent, innovative, intriguing, eco friendly and very much usable. (not exactly in five words…)

Why handmade / locally produced?
I have my background in Environmental management so I guess an ecological point of view is the most important thing for me. On the other hand I have been interested in fashion all my life and also been making things with my own hands for as long as I can remember. I also want to give an alternative to my customers.

How is Vietto ethical / ecological and what does this mean to you?
I use mainly ecological materials in my designs – either recycled, textile industry leftovers or then ecological, locally produced textiles by e.g. Orneule Ltd. I don’t renew my whole ‘collection’ twice a year. My design process is more like evolutionary. It means that my creations constantly evolve, but most of them stay in my collection as ‘classics’ for more than one season. When design is timeless and personal, the wardrobe doesn’t need to be renewed for each season. PLUS I do my best to support local production, to use ecologically produced electricity, to recycle and use all I can… Simply and truly, I try to do my best!

What are your most important sources of influence / inspiration?
My inspiration comes from everything I see. I’m very much into urban landscapes, but at the same time I love nature and peacefulness. I love colours, but I need to create a calm canvas for them. I’m really into subcultures, but I still want my creations to look unique. AND I can’t claim that I wouldn’t follow trends at all…  I guess this reflects quite a lot my contradictory personality I mentioned before…

How has your experience as a Paloni designer been?
Totally amazing! Everything has been just great! The shop is absolutely lovely, very unique. There has been nothing like it in Helsinki before. I pretty much love everything, but one thing I’m truly extra grateful is the communication. Minna is such a doll, an absolutely lovely person! It’s such a joy to be one of the Paloni designers!

Vietto Minna Kaartinen Neppari skirt in organic cotton

Minna's clothes often have a fun and functional clue to them - this Neppari skirt in organic cotton
has an asymmetrical hem with poppers. By attaching the poppers from the hem to the waist, the skirt
changes its shape and gets fluffy pleats of different forms.

What’s the best piece of advice you’ve been given?
I’ve been so tenacious all my life that I’m really not sure if I ever listened to any kind of advices… 😉 But I’ve got support whenever I’ve needed it from my dear ones.

Your words of advice for aspiring designers / artists?
This list is full of clichés (PLUS it kind of rhymes… I had my past in the hip-hop culture…): Listen to yourself, fulfil your own vision. Don’t let anyone bring you down, this business is full of competition.

What is the most memorable highlight of your career as a designer so far?
I wish it’s still in the future! But I guess by now, it must have been the moment I beat myself deciding to start my own label in 2007.

Please continue the following sentence: My passion is…
… to create fashion with a deeper meaning. (Note: a rhyme again 🙂

Design Market Satama

Looking for something to do in Helsinki for the coming weekend? If you’re interested in Finnish indie design and craftsmanship, then I recommend visiting the Design Market Satama at Wanha Satama.

The event is now organized for the very first time, so it will be very interesting to see how it will turn out to be. I must say that my expectations are higher for the visual outlook of a design event, but luckily it’s the exhibitors that eventually define the level and quality of these events, not the logo. The exhibitors list looks very versatile – there are many familiar names, but also delightfully many new ones.

From the Paloni stand, you’ll find a combination of the hottest names on Finnish indie fashion from POGOSTICK failure to Antti Asplund and Linda Sipilä, combined with distinguished skill of long-term design by e.g. Sarita Koivukoski and Jatta Lavi.

Paloni at Design Market Satama

A mix of drama and tranquility on Paloni's stand: The Hector Loose Turtleneck Dress from Antti Asplund's
Crying Kids Collection (picture © Antti Asplund), and Ruutu plates by Sarita Koivukoski (picture by Satu Paakkala).

Doors are open on Sat February 11th and on Sun February 12th from 10am to 5pm. Free entry!

Virta at Paloni LIVE

Paloni’s free-entry gigs by independent, interesting musicians continues.

Virta at Paloni LIVE

Poster: Hanne Huotari

Virta is a Finnish instrumental trio which combines textures of Scandinavian jazz and post-rock with avant-garde sensibilities. These barely 20-year-olds are crashing the barriers and blending the opposites with such a fearless and adventurous vision, that comparisons to the names like Jaga Jazzist, Supersilent and Nils Petter Molvaer have to be made. Started in spring 2011 and only a handful of fierce shows in their pocket, this exceptionally versatile group marches its own unconventional way of expression.

Antti Hevosmaa – trumpet
Heikki Selamo – guitar
Erik Heikkinen – drums

Time: Wednesday February 15th from 7pm to 9pm
Place: Paloni, Eerikinkatu 7, Helsinki

Experience the unexpected. Free entry.

For more about Virta, see:
http://virta.bandcamp.com/
http://vimeo.com/virta
The event on Facebook

Restaurant Day in Paloni: Picnic in Ghana

On Saturday February 4th Paloni will be transformed into a restaurant “Piknik Ghanassa” (=”A Picnic in Ghana” in Finnish). The restaurant held by the Ghanaian cook Kojo Owusu and the German assistant cook Johannes Wienss will serve us delights of the Ghanaian Ashanti tribe. The customers of the restaurant can relax on rugs and pillows in sheet cots.

The doors of the restaurant will be opened at 1pm, and the restaurant will stay open until 5pm or for as long as there is food to serve. Unfortunately we can’t take reservations – seats are assigned as customers arrive. Signing up for the event on Facebook will help the cooks in planning the amounts of food to be served, so we kindly ask you to let us know there if you plan to visit our restaurant. The food will also be available as take-away.

Kindly notice that the customers eating in the restaurant will be asked to take off their shoes.

Please be prepared to pay for the restaurant’s services in cash.

Menu
Kokoo a yakyiehyie
Fried plantane (=a vegetable banana)
4€

Couscous ne vegetables
Couscous with vegetables
3€

Apotonsu ne amako,akaka/ adea abomo
Salsa with beans
3€

Akaka aduro drink
A refreshing ginger drink with mint, lime and coriander
1,50€

The whole menu 10€

The event on Facebook
Restaurant Day: The official website.

Designer of the Month: Michelle Maynard / Simone’s Rose

The designer Michelle Maynard from Ontario, Canada kicks off a new series of Paloni’s designer interviews.

Paloni designer Michelle Maynard

Left: Michelle wearing a Simone’s Rose Joan wrap dress – one series of these delights are on their way from Michelle’s studio to Paloni.
Right: Michelle working at her studio, taking care of every detail of each Simone’s Rose piece.

How would you describe yourself in one sentence?
I’m an independent girl who likes to look at things from a different perspective and believes that dreams come true if you work at it hard enough!

How would you describe your label Simone’s Rose in five words?
Chic, sustainable, romantic, unique and wearable.

Why handmade / locally produced?
I worked for a ‘made in China’ label for several years which opened my eyes to how most of the products in the world are manufactured. When I left to start my own label I decided that I would do things differently and produce garments locally – and/or with some thought about who is making the products (or supplies), how the makers of these products are treated and how the environment is affected as well.

How is Simone’s Rose ethical / ecological and what does this mean to you?
I choose to use organic, vintage, fair trade or factory end fabrics for my label… although I do sometimes have to purchase new – I will make sure these purchases support local, small businesses.  Being ethical and having a positive impact ecologically means making choices with some thought!  Every decision we make in our day to day lives affects the people and the world around us.

What are your most important sources of influence / inspiration?
Much of my inspiration comes from researching different places or people of the world but when it comes down to designing a specific piece it is usually the fabric / textiles that will determine the final outcome of the design.   The unique structure, weight, color and drape of a textile (whether it be beautiful or full of flaws) can throw me into deep thought and inspire so many ideas – I don’t have the words to explain where this inspiration comes from!

How has your experience as a Paloni designer been?
In one word:  Wonderful! Paloni is such a unique home for creative works by so many talented designers – I am blessed and so happy to work with Minna to provide her customers with pieces that will work with their style.  It has been a pleasure and I hope to continue building a clientele at Paloni for a long time!

Simone's Rose at PaloniLeft: Here’s some foretaste of the Simone’s Rose Spring/Summer 2012 collection – soon available at Paloni, too. The Sevigny crop blazer is made with an eco-friendly fabric containing 55% organic cotton and 45% hemp. The Sandra tunic has been detailed with hand dyed silk bands, but the main material is a soft bamboo viscose.
Right:These Simone’s Rose Katie wide leg pants are currently available at Paloni.

What’s the best piece of advice you’ve been given?
I hate to say this because it came from someone who’s views and values I disagree with but this person told me many times to “Pick my battles” which has stuck with me ever since.  Sometimes you have to let things go and look at the big picture – choose your battles wisely!

Your words of advice for aspiring designers / artists?

  • Be ready to work hard and pull yourself back up when you get knocked down.  Its not easy to succeed in this business!
  • Don’t be afraid to accept or ask for help when you don’t know the answer.
  • Listen and learn as much as you can from everyone around you.
  • Create a unique voice for yourself and your works – everything you put out into the world should have meaning, thought and passion behind it.

What is the most memorable highlight of your career as a designer so far?
I am truly blessed that I have been able to do what I do and have travelled all over the world as a designer but as simple as it may seem – the highlight has been to start my own label and build something I am proud of!  I hope to have many more memorable experiences and successes in my future but I will never forget these years of building the foundation of something with meaning.

Please continue the following sentence: My passion is…
Simone’s Rose.  This question is so great because it relates back to the name of my business which represents ‘my passion’.  Simone was my grandmother and I always felt like her passion / what made her happy was to work in her garden and with her roses.  I chose this name because it represents what I am passionate about – my label is much more than a ‘clothing line’ to me.  It carries with it my beliefs and the hope for change.

See you at We got Beef’s Christmas Market

Paloni at We Got Beef joulumarkkinat 2011

This event is legendary. During two weekends just before Christmas, the restaurant / club We got Beef turns into an alternative, trendy and funky Christmas market with a warm bazar atmosphere.

From Paloni’s table you will find a variety of different and personal gift ideas from Finland’s Project Runway winner Linda Sipilä’s toilet bags (with discounted Christmas market prices) to 2. Elämä Design’s and Jennifer Loiselle’s statement jewellery and Vietto accessories.

Read more about the event from We Are Helsinki here (in Finnish):
http://www.wearehelsinki.fi/fi/a-bazaar-christmas/

See you there! 🙂

Minna / Paloni

Regards from Designtori JOULU in Tampere

Paloni at DesignTori

 
Judging from the amount of people at this event, Tampere is a city of design-lovers!

Minna & Oona at DesignTori
 
Minna and Oona at the Paloni stand – this teamwork just works. (Or maybe it’s just Oona – she’s making me a supernumerary.) 😉

Paloni at DesignTori

Paloni at DesignTori

Oona at DesignTori
 
We’re happy to make our customers happy.

Oona &amp; Paloni's stand
 
Designtori JOULU – we loved it this much!

Paloni's exhibition workers
 
And this is how it looks one hour after closing. For some reason we’re always the last ones to leave – regardless of our little helper Pinja.

We had a blast. Thank you to all organizers and visitors!

Minna/Paloni

Let’s celebrate Paloni’s first half year!

Ville Laaksonen at Paloni

Poster: Hanne Huotari

Paloni will turn six months next week – it’s time to celebrate! And what would be a better way to celebrate than taking a while from the Christmas preparation hassle and getting inspired by fresh indie music?

You and your friends are warmly welcome to December’s Paloni Indie Music Night with the singer-songwriter Ville Laaksonen. Feel free to just pop by, or come and listen to the whole thing.

See you at Designtori JOULU, Tampere!

Paloni at Designtori JOULU -tapahtuma Pakkahuoneella sunnuntaina 4.12.2011 klo 11-18!
If you’re in or around Tampere on Sunday December 4th, this event will surely be worth visiting! Designers and design shops from around Finland will gather to Pakkahuone so that you could shop the best, the most ecological, beautiful and interesting Christmas gifts to your dear ones. Paloni will be there representing our designers from around the world. We promise to bring along a versatile product range – something for her, for him and also for the little ones.

Regards from the Finnish Handicrafts

Paloni at the Finnish Handicraft (Suomen Kädentaidot)

 

The Finnish Handicraft (Suomen Kädentaidot) in Tampere is Finland’s biggest annual event of handicrafts and handmade design. This year the event had 581 exhibitors and a record of 36 906 visitors.

We wanted our stand to tell about the creativity of our designers, so we put quite a lot of effort into designing, transporting and building it – but I think the effort was worthwhile. Also our transportable fitting room (made from a hula hoop and old sheets, hanging from the ceiling) was in busy use again – maybe we didn’t even realize what a great idea it was when we made it for the Design Market in Helsinki in September.

The Finnish Handicrafts is an event for handmade design from Finland only, so we took with us the products of our now already 26 Finnish designers, including the whole collection of Finland’s Project Runway winner Linda Sipilä. In addition to Linda’s beautiful clothes, also many other of our designers’ items were very popular at the fair, including 2. Elämä jewellery made from recycled bicycle inner tubes by Yuan Long & Jaime De Vizcaya in Helsinki, joyful PaaPii Design toys by Anniina Isokangas from Alaveteli, Kiss Kiss art stockings by Maiju Ahlgrén from Helsinki, colorful ceramic plates by Sarita Koivukoski from Espoo and ecological Vietto clothes by Minna Kaartinen from Helsinki.

The Finnish Handicraft is a huge event, and once we decided to attend, we wanted to do it properly. My whole family deserves a big thank you for the hours and hours of help and work: my father and husband for transporting and building the stand, my mother and my brother’s girlfriend for helping in selling, my husband’s parents for helping in babysitting and for offering accommodation and my daughter for keeping our spirits up regardless of the long days we all worked. Thank you also to the organizers of the event, and to all who visited our stand! Hope to see you all again very soon – and we promise to come to the Finnish Handicrafts again next year!

Minna / Paloni

 
Paloni at the Finnish Handicraft (Suomen Kädentaidot)

Ville Laaksonen at Paloni

Ville Laaksonen at Paloni

 

Our first ever free-entry music gig Paloni Indie Night on the 1st of November with Rhinestone Lives was a great event with a warm atmosphere, so we have decided to make these indie gigs a monthly treat.

December’s Paloni Indie Night presents Ville Laaksonen, a versatile Finnish musician (singer – songwriter – singing teacher – arranger). Ville’s strong interpretation combined with his amazing voice are at their best on his own songs, with chords from the keyboard and some electro effects to add the needed spice to the mix. The sometimes misty and light, sometimes heavy and robust ambiance of Ville’s music will lead us to the incipient winter and approaching Christmas season. Free entry.

Paloni Indie Nights present: Ville Laaksonen
Time: Thursday December 8th from 7pm to 9pm
Place: Paloni, Eerikinkatu 7, Helsinki
Free entry

Facebook: Paloni Indie Night: Ville Laaksonen

 

Päivi and Janne Brunou at Paloni

Päivi and Janne Brunou in Paloni

Photo: Saara Autere

Päivi and Janne Brunou at Paloni on Monday November 7th, from 3pm to 7 pm
– get personalized gifts that will be remembered

Everyone that has visited Paloni will surely remember the keyrings and jewelry made by this couple from Finnish antique tea spoons. As the Fathers’ day (November 13th) and Christmas are approaching, we wanted to offer you the chance to get personalized gifts easily – you choose the spoon, the product (keyring / necklace) and the text, Päivi and Janne will make it for you in a trice.

Some snacks and drinks will be offered from 5pm to 7pm so that you can relax and enjoy while Päivi & Janne prepare your gifts. The lovely couple will also tell about their creative work and about hunting for tea spoons at around 5pm. Welcome!

Personalized key ring 7 €, personalized necklace from an alpaca tea spoon with a ribbon 19 €, personalized necklace from a silver tea spoon with a silver chain 35 €. All items designed and made by Päivi and Janne Brunou.

To find out more about the creative work of this couple, check out www.beloved.fi.

The first ever Paloni Indie Night is soon here

[vc_column_text width=”1/1″ last=”last”]

Paloni Indie Night: Marja / Rhinestone Lives

Poster: Hanne Huotari

[/vc_column_text] [vc_column_text width=”1/1″ last=”last”]

You and your friends are most warmly welcome to this first ever Paloni Indie Night to see and hear Marja from Rhinestone Lives / Brussels sing, play and perform from her heart to ours. 

To celebrate this historical event, we will also pamper you with some surprise sale items with discounted prices next Tuesday only!

Marja Supponen is a Finnish-born, Brussels-based singer-songwriter inspired by life, love and the little epiphanies of the world. She has released three full-length albums as Rhinestone Lives since 2004 and one EP with alternative rock band Deaf Dialogue in 2004.

During Marja’s gig you will also have the chance to buy Rhinestone Lives’ music – an album with some extraordinary indie music will surely be a highly appreciated Fathers’ day or Christmas gift as well!

[/vc_column_text]

Rhinestone Lives at Paloni

Marja / Rhinestone Lives

 

Paloni proudly presents Paloni Indie Nights – our cure for the darkening days. This series of free-entry music gigs by inspiring young indie musicians will be kicked off on Tuesday evening 1st of November by Marja from Rhinestone Lives / Brussels. This woman will prove us that it only takes a voice and a guitar to move us, inspire us and to bring some joy to survive the darkness.

Paloni Indie Nights presents: Marja / Rhinestone Lives
Time: Tuesday November 1st from 7pm to 9pm
Place: Paloni, Eerikinkatu 7, Helsinki

Free entry

Paloni at the Finnish Handicrafts 2011

Paloni will attend the Finnish Handicrafts 2011 fair at the Tampere Exhibition and Sports Centre on November 18th – 20th.

The event that is now organized for the 16th time is Finland’s number one event of handmade design with its over 35 000 visitors and almost 600 exhibitors.

You will find Paloni from the Atelier Alley at the hall C, close to the program stage.

From the Paloni booth, you will find the Finland’s Project runway winner Linda Sipilä’s women’s clothing line, ethical women’s wear by Vietto / Minna Kaartinen,  winter accessories from an upcoming, upcycling brand Pogostick failure / Minna Rytkönen & Emmi Korhonen, lovable hand-printed toys by PaaPii Design / Anniina Isokangas, and lots of other handmade pieces from our Finnish designers.

This is the best event of the year for finding unique, personal and lovingly made Christmas presents – and maybe something special for yourself, too.

Little Copenhagen at Paloni

[vc_column_text width=”1/1″ last=”last”]
Little Copenhagen

[/vc_column_text] [vc_column_text width=”1/1″ last=”last”]

 

We are proud to present a new Finnish children’s clothing line by two mothers, who get their inspiration from the city of Copenhagen, and have transformed their longterm friendship into being creative business partners, children’s clothing designers and craftswomen.

Interviewing Paloni designers: Kaisa Seppä & Jenni Teimonen / Little Copenhagen
Time: Tuesday October 18th, from 5pm to 7pm
Place: Paloni, Eerikinkatu 7, Helsinki

The beautiful Little Copenhagen children’s clothes combine ease of use and care with a sense of style – and a very reasonable price.

At this event, Paloni’s Minna will interview Kaisa and Jenni about founding Little Copenhagen and about how it felt to make the big decision and jump from the business development of big enterprises into children’s clothing designers and entrepreneurs. After this, the women will show us the best bits of their winter collection. We will also have a Little Copenhagen Limited Edition for sale only at this event.

Please note that the interview is held in Finnish.

The event is free of charge. Pre-registrations required at info(at)paloni.fi. Also friends and avecs are warmly welcome!

[/vc_column_text]

Regards from the Design Market

Design Market 2011

 

Paloni participated the big and famous Design Market at the Cable Factory last weekend together with Finland’s Project Runway winner Linda Sipilä.

We raffled a Linda Sipilä wool cape at our booth. The winner is Jasmine Hannukainen – the luxurious prize can be picked up from Paloni!

We will raffle another of Linda’s capes among the old and new Paloni mailing list members that visit our store during September. Welcome to check out our new autumn pieces from the designers’ studios, and to try your luck with the raffle!

Pogostick Failure at Paloni

Pogostick Failure

 

Interviewing Paloni designers:
Emmi Korhonen & Minna Rytkönen / POGOSTICK Failure

Time: Thursday September 29th, 2011, from 5pm to 7pm.
Place: Paloni, Eerikinkatu 7, Helsinki
Free entry

How does it feel to set up your own ecological fashion label, plan and tinker, succeed and fail, find the first resellers, and then become accepted to present your collection at the London street fashion fair Margin? These stories are rarely heard in Finland, but now such a story will be told to us by the women behind the label POGOSTICK failure – Emmi Korhonen and Minna Rytkönen from Kuopio. They will also showcase the most interesting pieces from their Spring/Summer 2012 collection – the same collection they debuted with in London last summer, and which will be presented to the professionals of the Finnish fashion scene on the next day, September 30th in Helsinki.

Please note: The interview will be held in Finnish.

The event is free of charge. Pre-registrations required at info@paloni.fi by September 27th, 2011. There is space for the 20 first enrolled participants. Welcome!